Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Argentinska fans ber till sin fotbollsgud, superstjärnan Lionel Messi, inför kvällens ödesmatch mot Polen i fotbolls-VM.
Argentinska fans ber till sin fotbollsgud, superstjärnan Lionel Messi, inför kvällens ödesmatch mot Polen i fotbolls-VM. Bild: Lee Jin-Man/AP/TT

Guide: Dagens matcher i fotbolls-VM

Kan Leo Messi rädda Argentina från ett praktfiasko? Kan Danmark krångla sig till åttondelsfinal? Och hur väl faller Australiens sociala medier-taktik ut?
I dag avgörs grupp C och D i fotbolls-VM.
Här är förutsättningarna.

+ Grupp D, tabell:

1) Frankrike, 6 poäng, +4 i målskillnad.

2) Australien, 3, –2.

3) Danmark, 1, –1.

4) Tunisien, 1, –1.

+ Så avgörs grupp D:

Frankrike är i princip klar gruppsegrare efter två raka segrar. Striden om andraplatsen leds av Australien, som går vidare vid minst oavgjort mot Danmark, så länge inte Tunisien slår Frankrike. För Danmark är det bara seger som gäller. Om även Tunisien vinner blir det i första hand en målskillnadsaffär mellan de två om avancemanget.

Australien kan i teorin gå om Frankrike men behöver då ta igen ett franskt försprång på tre poäng och sex mål.

+ Matcherna:

Vad: Tunisien-Frankrike, grupp D.

När: Onsdag klockan 16.00.

Var: Education City Stadium, al-Rayyan.

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten.

+ Franskt B-lag?

Direkt efter det att avancemanget hade säkrats meddelade Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps att det blir förändringar i startelvan. Deschamps betonade att laget kommer att ge allt, eftersom det står ett avancemang på spel för övriga lag, men lade också till att han inte tänker riskera något: "Vårt fokus är på åttondelen".

+ "Kartagos örnar" enar landet

Tunisien har bara vunnit två VM-matcher genom åren – mot Mexiko 1978 och mot Panama för fyra år sedan – men kan nu vara en skrällseger mot Frankrike från avancemang. Som ett av fem arabländer i VM känner tunisierna av det massiva publikstödet i Qatar, men också från hemlandet.

– Vi har sett glädjen på de tunisiska gatorna. Vi har sett hur stolta folk är över att tillhöra det här landet, som är litet i världens ögon men enormt i våra, säger förbundskaptenen Jalel Kadri till AP.

.

Vad: Australien-Danmark, grupp D.

När: Onsdag klockan 16.00.

Var: al-Janoub-stadion, al-Wakrah.

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten.

+ Inget tiktokande

En poäng räcker troligen för avancemang och nu är det fullt fokus som gäller för Australiens landslag. Förbundskaptenen Graham Arnold har uppmanat sina spelare att undvika "all den där skiten" på sociala medier.

+ Pressen "ett privilegium"

Lagkaptenen Simon Kjær och kantspelaren Andreas Skov Olsen stod över mot Frankrike, men är spelklara. Även Christian Nørgaard, Jonas Wind och Yussuf Poulsen, som alla kom till VM med skadeproblem, är aktuella för spel. Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand har huvudbry inför uttagningen, men störs varken av det eller av pressen att prestera.

– Det här är det man drömde om som barn, och nu har man hamnat i ett läge där man kan gå och ut och faktiskt spela för något. Det är ett privilegium, säger Hjulmand.

.

+ Grupp C, tabell:

1) Polen, 4, +2.

2) Argentina, 3, +1.

3) Saudiarabien, 3, –1.

4) Mexiko, 1, –2.

+ Så avgörs grupp C:

Polen behöver en poäng mot Argentina för att gå vidare på egen kraft. För Argentina är det seger som gäller om man ska sitta säkert. Oavgjort kan räcka, men då krävs delad poäng i Saudiarabien-Mexiko eller att Mexiko vinner utan att samtidigt passera Argentina i målskillnadsstatistiken.

För att Mexiko ska gå vidare behöver man slå Saudiarabien samtidigt som resultatet i Polen-Argentina går deras väg. Polsk seger vore det bästa, men även oavgjort eller argentinsk seger kan räcka för Mexiko, som då behöver förlita sig på målskillnad. För Saudiarabien räcker det med seger för att helt säkert gå vidare. En poäng är också tillräckligt om Polen slår Argentina. Om Polen förlorar blir det en målskillnadsaffär.

+ Matcherna

Vad: Polen-Argentina, grupp C.

När: Onsdag klockan 20.00.

Var: Stadium 974, Doha.

Tv/radio: SVT24/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Minnet av Sverige

Ska guldfavoriten ta sig ur snårigheterna? Efter chockförlusten mot Saudiarabien i premiären (1–2) lyckades Argentina vända på skutan och slå Mexiko (2–0), men det behövs minst en poäng till, troligen en seger, för att inte fiaskot ska fullbordas. Senaste gången som Argentina åkte ut redan i gruppspelet var i VM 2002, när en viss Anders Svensson frisparkade Sverige vidare på argentinarnas bekostnad.

+ Lossnar det för Lewandowski nu?

Robert Lewandowski ses som en av världens bästa anfallare de senaste åren, och har öst in mål på alla de största fotbollsscenerna – utom en. I VM hade det fram till matchen mot Saudiarabien gått troll i det. Så när bollen äntligen gick in brast det för 34-åringen. Om det var en ketchupeffekt vi bevittnade kan det bli Barcelonastjärnan som skickar hem Argentina.

.

Vad: Saudiarabien-Mexiko, grupp C.

När: Onsdag klockan 20.00.

Var: Lusailstadion, Lusail.

Tv/radio: SVT2/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Minnet av Sverige

Enda gången som Saudiarabien nått åttondelsfinal var i VM 1994. Där tog det dock stopp mot blivande bronsmedaljören Sverige som vann med 3–1 efter två mål av Kennet Andersson och ett av Martin Dahlin. Efter den sensationella premiärsegern mot Argentina lever drömmen i Qatar.

+ Fyra år av måltorka

Mexiko riskerar att missa slutspel för första gången sedan VM 1978 (laget deltog inte i VM 1982 och 1990). Nu behövs en seger och helst många mål framåt, för att nå åttondelsfinal. Det kan vara mycket begärt av ett landslag som nu har spelat 384 raka VM-minuter utan att ha hittat rätt. Senaste målskytten var Javier Hernández mot Sydkorea i VM 2018.

.

.

Så skiljs lagen åt vid lika många poäng:

Om två lag slutar på samma poäng avgör i tur och ordning: målskillnad, antal gjorda mål, inbördes möten och antal fair play-poäng. I det sista fallet går det laget med minst antal fair play-poäng vidare. Gult kort ger en poäng, rött kort (via två gula) tre poäng, direkt rött kort fyra poäng och gult kort följt av direkt rött kort ger fem poäng.