Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eidur Gudjohnsen, i mitten, gör mästerskapsdebut efter 20 år i Islands landslag. Arkivbild.

Gudjohnsen, 37, hänger med än

Som 17-åring ersatte han sin far i landslagsdebuten. Två decennier senare får islänningen Eidur Gudjohnsen spela sitt första stora mästerskap.

Han har vunnit Premier League två gånger med Chelsea, tagit hem Champions League med Barcelona – och så sent som i vintras var han välbetalt proffs i den kinesiska ligan.

Men nu har 37-årige Eidur Gudjohnsen hittat lugnet och tryggheten igen, då han i januari månad skrev på för norska Molde – där den förre Premier League-motståndaren Ole Gunnar Solskjaer är tränare.

Han letade, enligt utsago, efter ett lag där han kunde få speltid och dit det inte var för långt för den isländska landslagsledningen att resa för att se honom spela.

- Det har blivit helt perfekt. Att vara här påminner mig om Island, om de små städerna på ön. Det är bara fint och avslappnat; ett lugnt ställe med fina utsikter, säger Gudjohnsen, enligt Daily Mail.

Ett mål – med ändå

Det har bara blivit ett mål för Molde under våren, men tränare Solskjaer har flera gånger berömt den store, tunge anfallaren för dennes spelmässiga insatser och det har bevisligen räckt för Lars Lagerbäck, som tagit ut honom till EM i sommar.

Det är 20 år sedan han debuterade då han bytte av sin egen pappa, Arnor Gudjohnsen, i en landskamp mot Estland i april 1996. Men den 37-årige veteranen, som tog den sista anfallsplatsen i EM-truppen framför Malmö FF:s målspruta Vidar Örn Kjartansson, åker inte med till Frankrike som betalning för lång och trogen tjänst, försäkrar han. Eidur Gudjohnsen tänker bidra.

- Jag kommer inte åka dit på någon semesterresa. Förhoppningsvis kan jag vara en viktig del av laget, säger han, enligt Daily Mail.

Spelar över 39-årsdagen

Tvåårskontraktet han skrivit med Molde gör att han blir 39 år dagen då det löper ut. Men han oroar sig inte över dagen då han måste stoppa in fotbollsskorna i förrådet för gott.

- Det enda jag vill är att hitta någonting, inom fotbollen eller utanför, som skulle ge mig 10 procent av adrenalinet eller glädjen som fotbollsspelandet har gett mig. Då skulle jag vara en lycklig man.