Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Reinhard Grindel, ordförande i det tyska fotbollsförbundet. Arkivbild

Grindel förnekar Özils rasismanklagelser

Reinhard Grindel, ordförande i det tyska fotbollsförbundet, nekar till de anklagelser om rasism som Mesut Özil framfört, men erkänner att han kunde ha stöttat Özil bättre när denne utsattes för diskriminering.

Fotbolls-VM blev ett misslyckande för den regerande världsmästaren som kom sist i gruppen och Tyskland fick åka hem efter tre matcher. Mycket kritik riktades mot mittfältaren Mesut Özil, bland annat för en bild som togs före VM där han står tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, en bild som fick folk att tveka om Özils lojalitet med det tyska landslaget.

Özil fick nog

I söndags meddelade Özil att han slutar i landslaget och att kritiken bidragit till beslutet.

"För mig handlade inte bilden om politik eller valet, det handlade om att respektera ledningen för min familjs land. Den behandling jag fått av det tyska fotbollsförbundet och många andra gör att jag inte längre vill bära den tyska landslagströjan. Människor med rasistisk bakgrund borde inte få arbeta i ett av världens största fotbollsförbund" skrev Özil på sin Twitter.

Reinhard Grindel förnekar dock att han eller förbundet är rasistiskt:

"Jag erkänner att den personliga kritiken har påverkat mig. Men jag är ännu mer ledsen för att mina kollegor, de många som arbetar frivilligt och de anställda i DFB, att de ska brännmärkas i samband med rasism."

"För såväl förbundet som för mig personligen, så förnekar jag detta bestämt", skriver Grindel i ett uttalande på förbundets hemsida.

Kunde gjort mer

Men han erkänner att han och förbundet kunde gjort mer för att stötta Özil.

"I efterhand så skulle jag sagt vad som är uppenbart för mig personligen och för oss alla på förbundet: att all form av rasistisk fientlighet är outhärdlig, oacceptabel och inte kan tolereras."

"Det är giltigt i fråga om Jerome Boateng, det gäller för Mesut Özil, och gäller även för alla spelare som har en migrationsbakgrund", säger Grindel.