Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PETTER ARVIDSON
Bild: PETTER ARVIDSON

Green siktar på toppuppdrag inom friidrotten

Den tidigare höjdhoppsstjärnan Emma Green snart få ett ärofyllt uppdrag. I samband med friidrotts-EM i Berlin kandiderar hon till en plats i European Athletics Athletes Committee (EAAC), Europeiska Friidrottsförbundets Aktivas kommitté.
– Jag hoppas kunna vara med och påverka friidrotten till det bättre, då jag upplever att mycket av friidrottens själ har försvunnit, säger hon i till Svenska Friidrottsförbundets hemsida.

EM i Berlin innebär medaljmöjligheter för flera svenska friidrottare. Men det ger också forna toppnamn inom sporten en chans till prestigefulla uppdrag. Det sistnämnda gäller Emma Green som efter att ha lagt spikskorna på hyllan 2017 både hunnit föreläsa flitigt och fått sitt första barn nu kandiderar till en av sex platser i EAAC.

– Jag kandiderar, dels för att det en ära att få frågan och förtroendet, men också för kunna få ta del av friidrotten även nu när jag är befinner mig utanför tävlingsarenan. Jag hoppas kunna vara med och påverka friidrotten till det bättre, då jag upplever att mycket av friidrottens själ har försvunnit. Jag anser att vi ska röra oss bort från tuffa kvalgränser och höjningsscheman, i arrangörernas iver att skapa snabba tävlingar med få deltagare. Istället bör friidrotten återgå till kampen, som enligt mig, är den egentliga tjusningen med friidrotten, säger hon till friidrottsförbundets hemsida.

Holm och Bergqvist har haft tidigare

Tre kvinnor och tre män ska väljas in av totalt 17 kandidater. Svenska Friidrottsförbundet står bakom Emma Greens kandidatur.

– Vi är glada att Emma kandiderar till Europeiska Friidrottsförbundets Aktivas kommitté. Hon har alltid varit intresserad av att skapa bra förutsättningar för aktiva men också att utveckla friidrotten. Det är viktigt för svensk friidrott att vara representerade i olika internationella forum och inte minst i frågor som rör de aktiva. Vi tackar också Christian Olsson som suttit i kommittén i fyra år och därför inte kan väljas om, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.

Sedan tidigare har Greens grenkollegor Stefan Holm och Kajsa Bergqvist suttit i samma kommitté. Nu hoppas Emma sätta ytterligare ett svenskt avtryck.

– En engagerad och hängiven publik är också en viktig del i att få tillbaka friidrottens själ. Vi bör göra det lättare för publiken att komma närmare och hänga med i kampen på arenan. Här är ny teknik ett bra verktyg för att friidrotten ska bli mer lättillgänglig att följa från läktaren. Tillsammans med fortsatt fokus på utövarnas glädje, arbete mot doping och nytänkande rekrytering och stöd till unga talanger så tror jag att vi kommer långt, säger hon.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.