Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: JOEL MARKLUND

Granqvist: "Vi har gjort något otroligt de här två åren"

Andreas Granqvist, 33, har blivit "Granen" med hela svenska folket och varit omåttligt populär under VM-succén för Sverige.
– Jag är otroligt stolt över den här resan vi har gjort, säger han.

Han har fått ett stort förtroende av Janne Andersson och varit den som har lett det här svenska landslaget ute på planen under VM-kvalet, under playoffen mot Italien och under sommarens VM-slutspel i Ryssland.

LÄS MER: Landslaget går mot ljus framtid: "Vi kan bygga vidare på det här"

Ett mästerskap som slutade med en kvartsfinal för det svenska landslaget.

– Man känner ändå just nu en otrolig besvikelse. Vi kom inte upp i den nivån vi har haft i gruppen och mot Schweiz och England var bättre än oss och vinner rättvist. Men jag är otroligt stolt över den här gruppen, vi gav verkligen allt, säger han och fortsätter.

– Det kommer vara tufft men om några dagar när vi tittar tillbaka på det här så kan vi känna en glädje och stolthet över vad vi har gjort. Det var ingen som hade trott på det här och vi har fått hela svenska folket med oss.

Varför tog det slut mot England?

– Vi kändes lite trötta och kanske tagna av stundens allvar med en kvartsfinal i VM. Sen när de får in 2–0 så känns det ganska avgjort ...

Andreas Granqvist var tydlig efter matchen med att han inte har tagit något beslut om sin framtid i landslaget. Istället ska han sätta sig med Janne Andersson om ett par veckor och diskutera hans framtid.

– Det krävs mycket för att spela i ett landslag. Du måste känna att du kan prestera på en hög nivå och du är iväg från din familj och sen ska ju Janne vilja ha kvar mig och satsa vidare på mig. Det är mycket som spelar in men jag kommer inte stressa. Nu flyttar jag ju hem och spelar en division lägre eller ja några snäpp lägre, säger han.

LÄS MER: Spelarna om framtiden i landslaget: "Inte beredd att lägga ner jobbet"

Lagkamraterna vill ha kvar dig?

– Om de har sagt det så betyder det väldigt mycket. Jag har en fantastisk roll här och är otroligt stolt över att dra på mig tröjan. Vi har gjort något otroligt de här två åren med att ta oss hit, slå ut Tyskland, vinna gruppen och slå ut Schweiz. Så det är kul att grabbarna vill ha kvar mig.

Har du känt av uppståndelsen på hemmaplan?

– Det har man. Sen känner jag att jag är på min peak och levererar som bäst när det gäller i de här matcherna. Jag går in i matcherna med ett stort självförtroende och det är skoj att hålla den här nivån när man är 33 år och peakar i karriären.

LÄS MER: Spelarna om framtiden i landslaget: "Inte beredd att lägga ner jobbet"

Hur var det att bli pappa under VM?

– Väldigt speciellt! Förra gången jag blev pappa så var det ju landslagssamling i Stockholm men då hade jag möjligheten att flyga hem snabbt men den möjligheten fanns inte nu. Det gick så snabbt och hon ville inte att jag skulle flyga hem då hon vet hur mycket det här betyder för mig att spela en kvartsfinal i VM.

– Vi hade kommit överens om att jag stannar. Hon är en stark kvinna och hade vänner och familj där och ville inte att jag skulle missa matchen. Men det ska bli kul att träffa min dotter nu.

Vad händer nu för dig?

– Hemresa till Stockholm och sen flyger jag till Helsingborg och har några dagar ledigt, träffar familjen och sen blir det uppladdning inför första matchen i Superettan. Det är ju J-Södra borta och att gå från England i en VM-kvartsfinal till J-Södra är lite skillnad, säger han och skrattar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.