Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helsingborgs Andreas Granqvist i debuten i superettan.

Granqvist: Har längtat efter matchen sedan VM

För tre veckor sedan ledde Andreas Granqvist Sverige i VM. Under söndagen vann han debuten som lagkapten i superettan med Helsingborg efter att han hyllats av motståndarlaget Jönköpings Södra – och gett bort en straff.

Andreas Granqvists debut för Helsingborg i superettan lockade storpublik, 4 364 åskådare, till Stadsparksvallen i Jönköping. Förutom den goda uppslutningen bland hemmasupportrarna hade många bortafans tagit sig från Helsingborg för att följa sin nya kaptens ligadebut.

- Fantastiskt, det kändes nästan som hemmaplan. De är otroligt viktiga för oss där på slutet när vi är väldigt trötta. Jag ser fram emot torsdag och ett fullsatt Olympia, säger Granqvist.

Inför matchen hyllades landslagskaptenen dessutom som planerat av motståndarlaget.

33-åringen, vars fotbollsliv förändrats stort på bara några veckor, fick några värmande ord, blommor och stora applåder när lagen stod uppställda inför avspark.

Längtat sedan VM

För dagen bildade han mittbackpar med Charlie Wedberg, och den nya konstellationen skötte sig bra i 3–1-segern.

- Sedan vi åkte ur VM har jag längtat efter den här matchen och det kunde inte ha blivit en bättre start. Det känns bara positivt idag, nästan som att man är på den nivån där man vill ligga. Men det kommer bara att bli bättre, säger Granqvist.

Det var inte bara Granqvist som gjorde comeback i Helsingborg. Även meriterade hemvändaren och tidigare guldhjälten Rasmus Jönsson debuterade, och spelade fram till Max Svenssons 2–0-mål efter 33 minuters spel.

28-åringen fixade även den straff som gav 3–0 i den andra halvleken. Trots Andreas Granqvists fina straffmål i VM och att bortaklacken ropade på "Granen" var det Darijan Bojanic som iskallt tog hand om straffen.

"Klart han får slå"

- Jag är väl egentligen etta på listan, men kände att Darijan var sugen och han har slagit några bra straffar innan under säsongen. Det är klart att han får slå när han känner att han är het. Jag sparar mig i stället till Olympia. Det är skönare att göra mål på hemmaplan, säger Granqvist och skrattar.

Helsingborg, som till slut vann med 3–1, befäster sin position i toppen av tabellen. Laget är fortsatt tvåa, två poäng bakom serieledande Falkenberg.

- En väldigt viktig seger. Vi har bättre spelare än alla lag i superettan, men måste göra jobbet varje dag. Det enda vi kan göra är att gå in med en 100-procentig inställning, säger Granqvist.