Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Granqvist: "Guldchanserna enorma"

Han är en av världens bästa målvakter. Men det är inte bara vad Henrik Lundqvist gör mellan stolparna som kommer att lyfta Sverige, menar Erik Granqvist, målvaktstränare och tv-expert i Viasat.

Mot Danmark i kväll kliver Henrik Lundqvist in i turneringen. Jakten på första VM-guldet, chansen att spela med brodern Joel, och kanske sista möjligheten att dra på sig landslagsdressen eftersom OS nästa år spelas utan NHL-stjärnor.

Det saknas knappast motivation för 35-åringen.

- Inte för att han behöver det. Henke har en fruktansvärd tävlingsinstinkt, säger Granqvist.

En vinnarmentalitet som smittar av sig, tror han.

- Vissa målvakter är tysta och inbundna, inte "Henke". Han är aktiv i matcherna, före matchen och i periodpauserna. Han engagerar sig i det gemensamma försvarsspelet och kommunicerar med spelarna.

”Han ger aldrig upp en puck”

Granqvist rankar Lundqvist som den bästa målvakten i turneringen.

- Han gör avgörande räddningar när pressen är som störst, på näthinnan har jag den där räddningen i OS-finalen mot Finland 2006. Han höjer sig ju viktigare det blir och ger aldrig upp en puck.

Enligt Granqvist växer utespelarna av att spela framför en målvakt av Lundqvists kaliber. Någon att lita på.

- En målvakt som gör matchavgörande räddningar och som alla litar på till 100 procent gör att allas självförtroende blir bättre, utespelarna vågar vara mer aggressiva och aktiva, för de vet att man har en målvakt som kan rädda upp situationer. Den gemensamma prestationen höjs med några procent och det är det som blir skillnaden om man ska gå hela vägen.

"Guldchanserna enorma"

Ett VM i Tyskland innebär spel på stor rink. Lundqvist anlände till Köln under lördagen och har hunnit träna, mot Danmark fortsätter anpassningen i skarpt läge.

- Det brukar ta några träningar och matcher för målvakterna att vänja sig vid vinklarna och hitta tajmingen när man byter storlek på rinken.

Nicklas Bäckströms ankomst gör förstås Tre Kronor än mer slagkraftigt.

- Guldchanserna är enorma. Tre Kronor har den bästa målvakten och den bästa backuppsättningen.