Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erika Grahm. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT
Erika Grahm. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Grahm: Vi vill veta hur förbundet vill ha det

Efter en vecka av tystnad uttalar sig nu Damkronornas stjärna Erika Grahm om den pågående konflikten med Svenska Ishockeyförbundet.
Till Aftonbladet säger hon att spelarna kräver en förändring.
– Det hela bygger på år av frustration, säger hon om landslagsbojkotten.

För en vecka sedan meddelade 43 svenska damishockeyspelare att de tackade nej till en landslagssamling och en kommande femnationsturnering på grund av utebliven satsning från förbundet. I fredags gick spelarfacket Sico ut och berättade om fler detaljer bakom strejken.

Men från spelarnas – och förbundets – sida har det varit tyst.

Fram tills nu.

Försökt få dialog

För Aftonbladet berättar stjärnspelaren Erika Grahm om den eskalerande konflikten.

– Vi har tidigare försökt få till en bra dialog och påpekat saker och ting. Vi har haft flera sittningar men vi har samtidigt aldrig fått träffa de högsta tjänstemännen som sitter i förbundet och som beslutar om allt, säger Grahm till tidningen.

– Vi har känt att Svenska ishockeyförbundet har sänt signaler till oss att det inte spelar någon roll att vi representerar Sverige. Det är tydligen okej att skicka hem oss med en Finlandsfärja hem tillsammans med andra människor som är där och festar. Att det vi gör spelar ingen roll. Vi vill veta hur förbundet vill ha det.

Vill spela i landslaget

Grahm säger att spelarna i Damkronorna inte har pratat med förbundet sedan tvisten blossade upp, som bland annat handlar om försäkringsfrågor, rätt till förlorad arbetsinkomst samt avsaknad av utvecklingsplan.

– Nej, vi har inte haft dialog. Men jag hoppas att de sitter och försöker lösa det nu. Vi vill såklart spela i landslaget. Men det vi har fått höra är de (förbundet) har varit på andra äventyrsresor, säger hon.

– Jag vill dock poängtera att det här inte handlar om att vi försöker ta något från Tre Kronor eller jämföra oss. Det handlar om att vi vill veta hur förbundet jobbar med oss kvinnor.