Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Förbundskapten Rikard Grönborg står vid sina drömmars mål och har chansen att ta sitt tredje raka VM-guld.

Grönborgs dröm: Bli historisk med Tre Kronor

I höst väntar en ny tränarutmaning i den schweiziska ligan, men först ska Rikard Grönborg se till att Tre Kronor tar tredje raka VM-guldet. I kväll börjar vägen mot guldet – premiärmatchen spelas mot Tjeckien.

Köln och Paris 2017 – check. Köpenhamn och Herning 2018 – check.

Bratislava och Kosice 2019 – check?

Rikard Grönborgs tanke med VM-turneringen i Slovakien är i alla fall att Tre Kronor för tredje året i rad ska vara det lag som får lyfta pokalen och äras med guldmedaljer.

Om landslaget lyckas blir det första gången som Sverige tar tre raka VM-guld.

- Vi har ju en chans att göra något som vi aldrig har gjort förut och jag och resten av ledarstaben ska göra vårt för att se till att det finns förutsättningar för de spelare som tackat ja till att vara med på den här resan. Vi ska ge dem förutsättningarna till att verkligen lyckas, säger han inför kvällens VM-premiär mot Tjeckien.

Efter turneringen lämnar Rikard Grönborg sin tjänst som förbundskapten efter tre säsonger. Härnäst väntar ZSC Lions i den schweiziska ligan där han blir tränare.

"Utmaning"

TT: Hur mycket tänker du på att ett nytt VM-guld blir historiskt?

- För mig är det bara en ny utmaning. Varje resa är unik och det här med att försvara, det är jag inte så mycket för. Vi har vunnit två guld – de är antingen uppe på väggen eller i byrålådan hemma – och det är ingen som kommer att ta dem ifrån oss. Däremot har vi en möjlighet att göra något riktigt unikt.

Grönborg har en stjärnspäckad trupp till sitt förfogande. Från målvaktsikonen Henrik Lundqvist längst bak till forwarden Elias Pettersson, som kan bli utsedd till årets nykomling i NHL senare i år. När turneringen börjar är hela 19 spelare från NHL – fler kan tillkomma.

TT: Vad skulle det betyda för dig om ni lyckas?

- Jag tänker inte så. Jag tänker mest på att jag vill göra mitt absolut bästa för svensk hockey och att jag har ett stort ansvar i det här, och det ansvaret tänker jag ta fullt ut. Det är det absolut viktigaste. Sedan när man sitter i gungstolen någonstans i framtiden, då är det kanske något man blickar tillbaka på.

Viktigt med struktur

Utmaningen handlar givetvis om flera saker. För det första är det andra NHL-fyllda lag som är ute efter samma pokal, för det andra är tiden knapp för att få ihop alla delar som behövs för att lyckas.

När det gäller det senare känner Grönborg att de har haft en stabil grund att stå på sedan han klev in i rollen som förbundskapten 2016.

Kärnorden för fundamenten: miljö, struktur och en tillåtande miljö.

- Jag tror att spelarna känner igen sig i vår miljö; det är allt ifrån mottagandet av människan till rena spelidén. Det tror jag är en sak, sedan är det strukturen, hur jag gör saker och ting, säger han.

- Har man en struktur är det enklare för spelarna att spela fullt ut, och det är allt ifrån att ha raka rör med dem till att ha en tillåtande miljö som gör att de verkligen kan spela ut, Det tycker jag är väldigt viktigt med vår spelidé, att vi tillåter spelarna att ta beslut på isen.