Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rikard Grönborg. Arkivbid.

Grönborg ser likheter med guldlaget

Juniorkronorna har imponerat på Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg. Dessutom har han hittat en likhet med 2012 års guldlag.

Tre Kronors guldtränare kom till kanadensiska Victoria timmarna före USA-matchen som han såg på plats.

Grönborg blir kvar resten av turneringen, dels för att scouta spelare till Tre Kronor, dels för att finnas med som resurs.

Han har lett Tre Kronor till VM-guld de två senaste åren, har ett tredje som assisterande (2013) och var med och vann JVM-guld 2012 som assisterande till Roger Rönnberg.

TT: Vad ser du som nycklarna för Juniorkronorna för att vinna guld?

- Det är enkelt att säga att har man vunnit guld så har man facit. Men det var en sån konstig resa 2012 med 92:orna. Vi hade lite problem att vinna vissa matcher, vi vann över Schweiz på straffar och släppte in fyra mål mot Lettland.

"Måste komma inifrån"

- Men något hände när vi vann över Ryssland i gruppspelet. Vi låg under med några mål, hämtade upp i tredje och vann i förlängning. Vi kände nästan att vi var oslagbara. Det går inte att tillverka som tränare, det måste spelarna känna. Det måste komma inifrån, säger Grönborg.

Den tendensen såg han hos Juniorkronorna mot USA. Att till slut vinna trots motgången att tappa 4–0 till 4–4 på tio minuter.

- Det visar på karaktär. Man brukar säga att det är bra om det går lite dåligt i början, men i fjol vann vi allt i VM. När vi vann 2013 och 2017 började det lite tuffare, men vi vände på steken. Det finns inget facit, säger Grönborg som är imponerad över segrarna över guldkandidaterna Finland och USA.

- Första halvan av Finlandsmatchen var riktigt bra, det var imponerande. Mot USA var det bara ett lag på isen tills sista minuterna då massor av konstiga saker händer. Det är en viktig läxa. Man får inte ge de här topplagen någonting att spela på. Men sedan gör vi ett bra jobb och vinner.

Plus för backar

I fjol plockade Grönborg in flera spelare från JVM-laget till Tre Kronor. Rasmus Dahlin spelade OS, NHL-kometen Elias Pettersson och Lias Andersson fanns med i VM-guldlaget.

TT: Har du sett något intressant här?

- Erik Brännström var med ända till sista VM-gallringen i fjol. Han imponerade på mig då och har gjort det nu också. (Adam) Boqvist var med i en match fast han är född 2000 och gjorde det riktigt bra. Så det finns vissa vi håller koll på.

Närmast på programmet för Tre Kronor är hemmaturneringen i Stockholm i februari. Djurgårdsspelaren Emil Bemström, tre mål hittills, är ett intressant namn.

- Han gör det riktigt bra och har varit bra hemma, så han är absolut aktuell. Det finns flera. Vi har ju gjort det avstampet i år med många nya spelare. För att fortsätta utveckla oss så måste man göra det, det kommer vi att fortsätta med. Då finns det spelare här som är intressanta.