Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Uttåget. Rikard Grönborg och hans Tre Kronor fick lämna OS redan efter kvartsfinalerna.

Grönborg: "Klart det är ett misslyckande"

Hyllad VM-guldtränare för bara nio månader sedan. Nu stod Rikard Grönborg och försökte förklara känslorna över att få sätta punkt för OS redan efter kvartsfinalen.

Så blev det inte.

Tre Kronor lyckades hämta upp 0–2 och 1–3 mot Tyskland, men föll ändå till slut efter förlängning.

Minuterna innan Grönborg anlände till intervjuzonen, då tömd på spelare och övriga ledare, hördes segersången och ramsorna genom väggen från Tysklands omklädningsrum i Kwandong hockeycenter i Gangneung.

Kanske skönt att han slapp höra dem. Förlusten i sig var nog tung att bära. När han skulle beskriva sina känslor sade han:

- Jättejättebesviken så klart. Jag lider mest med spelarna i omklädningsrummet som, sett över de här två-tre veckorna, gjort precis allt och inte får leva drömmen fullt ut. Det är väldigt smärtsamt.

För en sekund lät det som att rösten skulle brista.

Allt eller inget

Tre Kronors OS-historia hade fyllts på med ännu ett smärtsamt kvartsfinalnederlag.

Det verkar vara antingen eller som gäller.

Kvartsfinaluttåg eller guld/final.

Något mellanting finns inte som på VM där Tre Kronor, bortsett från 2015 och 2016, blivit något av mästare på att gå till semifinal och spela om medaljerna.

Sverige har förlorat kvartsfinaler i OS fem gånger på de senaste åtta spelen, sedan 1992. Övriga tre OS-turneringar har slutat med två guld (1994 och 2006) och en final (2014).

- Det är väl ingen slump om det händer ofta, men det är en väldigt tuff turnering. Det är som ett JVM ungefär, det är tio dagar och man flyger in spelare och försöker få ihop allt. Det här är i stort sett tyskarnas VM-lag, så de har jobbat väldigt länge med det här laget.

"Lämnade allt"

Totalt har 88 svenskar spelat i NHL hittills den här säsongen.

Är det här ett rättvist facit på var Sverige står utan NHL-spelare?

- Jag tycker grabbarna i omklädningsrummet har gjort ett väldigt bra jobb, så jag kan inte stå och säga att vi skulle ha haft den här spelaren eller den här. Jag tycker de lämnade allt på isen.

Sanningen är dock att några av de spelare som gjort mål- och poängsuccé i sina klubblag den här säsongen lämnade OS mållösa. Som Joakim Lindström och Oscar Möller, Skellefteå, Fredrik Pettersson, Zürich, Alexander Bergström, Sibir, och Dick Axelsson, Färjestad.

En av förklaringarna till hur OS 2018 kunde ta slut redan innan det roliga börjat.