Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Elias Pettersson, i förgrunden, hyllas av Rikard Grönborg, i bakgrunden. Arkivbild.

Grönborg: "Kan bli hur bra som helst"

Elias Petterssons succéstart i NHL sätter historiska avtryck i Vancouver. Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg ser inga begränsningar i 19-åringens utveckling:

Med höftmålet i segermatchen mot Tampa Bay (4–1) har succérookien från Ånge gjort fyra mål och totalt sju poäng på sina fyra första matcher i NHL.

Det är den poängmässigt bästa starten av en nykomling i Vancouver på 40 år.

Då, säsongen 1978–79, rivstartade en annan blågul spelare, Thomas Gradin – sedan många år vice chef för Vancouvers amatörscouting – med åtta poäng på fyra matcher.

Nära rekord

Med poäng i sina fyra första matcher är Elias Pettersson bara en match från att tangera klubbrekordet från Don Tannahill, som gjorde poäng i sina fem första matcher för Vancouver Canucks för 46 år sedan.

- Jag tror att han kommer bli riktigt bra, en spelare att bygga laget kring, det är jag övertygad om. Han kommer att landa där övriga svenskar finns som är väldigt bra i sina lag, som Mika Zibanejad, Rickard Rakell och Filip Forsberg, säger juniorlandslagets förbundskapten Tomas Montén som har haft succémannen i juniorlandslaget de två senaste säsongerna.

"Törstar efter målskyttar"

Rikard Grönborg gläds speciellt över att svensk ishockey har fått fram en så vass målskytt.

- Vi törstar ju efter målskyttar från Sverige. Han kan stänka dit den från alla möjliga håll, han har ett grymt skott och näsan för att göra mål. Han är i rätt område som senast när han höftade in pucken, säger Tre Kronors förbundskapten som tycker att Pettersson redan i VM visade att han höll hög NHL-nivå.

Pettersson gjorde ju succé i Växjös guldlag i fjol då han vann poängligan både i grundserien och slutspelet, tog VM-guld med Tre Kronor och JVM-silver med Juniorkronorna.

- Det kanske är fel att säga att man inte är förvånad när han levererar som han gör, men han fortsätter där han avslutade i fjol. Han hade en stegring efter JVM där han peakade andra halvan av säsongen, säger Montén.

Vancouvers nästa match är borta mot Florida natten till söndag svensk tid.