Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Ulf Niklasson: GP-sporten storsatsar på den lokala idrotten

Idrottsåret 2019 kommer att handla mycket om alpina VM i Åre, fotbolls-VM i Frankrike och längd-VM i Seefeld. Samtidigt kommer GP-sporten att satsa ännu hårdare på den lokala sportbevakningen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

För så här är det. GP-sporten kommer inte vara bäst på att bevaka Zlatan Ibrahimovic, Frida Hansdotter och Alexander "The Mauler" Gustafsson. Eller för den delen, Lewis Hamilton, Lindsey Vonn eller Serena Williams. Det finns andra medier som prioriterar det mer, även om vi självklart ska ge er den bevakning som gör att ni GP-läsare ständigt är uppdaterade när det gäller nationell och internationell idrott.

För GP-sporten kommer den lokala bevakningen att vara viktigast. Från och med i morgon är vi inte mindre än 13 anställda, vilket är fler än på någon annan sportredaktion på traditionella svenska morgontidningar. Flera yngre medarbetare har fått fast anställning den senaste perioden, vilket gör oss ännu starkare och det möjliggör också för fortsatt satsning, i första hand på den lokala idrotten. Det är i den här regionen vi satsar merparten av våra resurser och med det utbudet som finns, så både räcker det och blir över. Nyligen räknade jag efter att Göteborgsregionen har närmare 30 elitlag på dam- och herrsidan och ett tiotal potentiella olympier.

Det är bland dessa vi ska vara bäst! Det är bland dessa lag och idrottare ni hittar nyheter, reportage och granskningar.

Om vi lyckas – ja, det är ni läsare som bestämmer men jag kan lova att vi kommer att göra allt vad vi kan för att tillmötesgå era höga, men rimliga, krav.

Under 2018 har vi gått från en handfull direktsända matcher på gp.se/sport till att vara en av Sveriges största producenter av livesänd idrott. Och vi skall växa ännu mer. Under 2019 kommer vi att livesända över 100 matcher och tävlingar!

Redan om ett par dagar drar vi igång med våra direktsändningar för 2019. Först ut är vår satsning på lokalhockeyn med fokus på Alltvåan och Alltrean, där vi tar rygg på Bäcken, Kungälv, Hovås/Billdal, Hisingen, Kållered och Skärgården, för att nämna några lag. Och lördagen 2 mars kan ni följa samtliga finaler av GP-pucken från tv-soffan.

Andreas Johnsson kommenterade fem matcher i Hockeytvåan under hösten.. Bild: MATHIAS BERGELD

På fotbollssidan blir det full fart om bara någon dryg månad. Jag kan redan nu lova att vi kommer att sända fler matcher från breddfotbollen, division 2-4 på damsidan och 4-7 på herrsidan, jämfört med i fjol. Jag vågar också säga att ni inte ska bli förvånade om några träningsmatcher från våra elitlag dyker upp i direktsändning på gp.se/sport.

Anderas Lithander har under året kommenterat och skrivit om breddfotboll. . Bild: Anders Ylander

Sportjournalistik handlar inte bara om träningar och matcher. För oss på GP-sporten är det som händer vid sidan av lika viktigt. Det är därför vi lägger mycket kraft och resurser på att granska föreningar, agenter, kommunala bolag och nämnder, politiker och andra aktörer med mer eller mindre idrottsmakt i den här staden.

Vi kommer också fortsätta att sätta idrotten i ett samhällsperspektiv, fortsätta med de fördjupande reportagen som ger er det oväntade eller händelser ni inte kände till.

På tal om politik. Idrottspolitik är också något som finns på GP-sportens agenda och en naturlig del av vårt utbud. I samband med valet gjorde vi flera reportage och var aktiva i debatter kring hur idrotten fungerar i vår stad. Eller, som i flera fall och stadsdelar – inte fungerar. Vi har extremt stora samhällsutmaningar och ena dagen läser vi om nya skottlossningar, andra dagar om bilbränder. Gemensamt är att många politiker pratar om vikten av att sätta berörda personer bakom lås och bom, men också om förebyggande åtgärder där ett fungerande föreningsliv är en väldigt viktig del. Samma föreningsliv som av olika anledningar går på knäna – om det över huvud taget existerar i områden där det i många fall behövs som mest.

Göteborg har fått ett nytt styre efter 24 år av socialdemokratisk ledning. Inom kort kommer ni att få ta del av vår nye ordförande i kommunstyrelsen, Axel Josefsons (M), åsikter och tankar om hur bredd- och elitidrotten skall styras, efter att GP-sportens Eric Hilmersson har träffat honom.

Hoppas nu att ni får en härlig avslutning på 2018. Själv har jag ynnesten att få vara en del av en lång dag med härlig mat, god dryck och goa vänner.

Från oss alla på GP-sporten – ett riktigt gott nytt år!

Plus

Bland många härliga evenemang, så blir det extra kul att följa tävlingarna på Hills Golfklubb i augusti, då, Scandinavian Invitation (Nordea Masters hette tävlingen i år) avgörs. Jag tror dessutom att chanserna att Henrik Stenson och eller Alexander Norén kommer att finnas på plats är väldigt goda.

Minus

Det görs diverse rankingar om vilken stad som är den bästa idrottsstaden i Sverige. Efter flera år med framskjutna placeringar har Göteborg nu kommit in i en negativ trend och är till och med utanför topp-tio.

Bästa politiker, från vänster till höger, låt idrotten få ta större plats i politiken, både elit och bredd. Jag är övertygad om att ni har igen det.

Många gånger om, dessutom!