GP sammanfattar OS-dagen 31 juli

Vad har hänt i Tokyo under natten och dagen. Vad vill man inte missa i natt och hur har det gått för Sverige? GP sammanfattar händelserna och tävlingarna i de olympiska spelen.

ANNONS
|

Dagens bild – Svensk guldyra

Tränare Vesteinn Hafsteinsson firar att  hans adepter Daniel Ståhl och Simon Pettersson tog både OS-guld och OS-silver i diskus.
Tränare Vesteinn Hafsteinsson firar att hans adepter Daniel Ståhl och Simon Pettersson tog både OS-guld och OS-silver i diskus. Bild: JOEL MARKLUND

Dagens utropstecken

Daniel Ståhl tog visserligen OS-guldet men dagens utropstecken måste ändå vara hans träningskamrat och silvermedaljören Simon Pettersson.

27-åringen från lilla Sixarby utanför Tierp skrällde i diskusfinalen och förvånade både sig själv och friidrottsvärlden med sin andraplats.

Daniel Ståhl kommenterade Simon Petterssons andraplats på följande vis:

– Jag stod där och bara asgarvade, det var ju helt klockrent. Simpa vettu, lillebror i träningsgruppen. Jag kom ihåg när han kom där 2013 till Växjö till min första lägenhet. Rätt ung kille, så tänkte jag att ska jag träna med honom i samma träningsgrupp?

Ståhl fortsätter:

– Men Vesteinn (Hafsteinsson) sa ”Han kommer kasta 70 i framtiden”. Och ni ser ju, han har ju kastat 69,48. Jag sa till honom i höstas, jag tror du kan ta medalj på OS om du tror på det. Vi har haft kul på alla läger och sånt där, blod svett och tårar. Jag är oerhört stolt. Vi ska stå och sjunga nationalsången imorgon – finns inget bättre på ett OS.

ANNONS

LÄS MER:Den oväntade silverhjälten – Simon Pettersson

Dagens snackis– herrarnas längdhoppskval

Att Tobias Montler tog sig till OS-final i längdhopp kanske är det mest intressanta ur en svensk synvinkel – men kvalen innehöll två stora snackisar.

Den första handlar om jamaicanen Tajay Gayle som skadade sig under kvalet efter att ha landat snett och vridit om knäet i sandgropen.

Jamaicanen fick hjälpas av medicinsk personal och fick sitt knä hårt tejpat. Det andra hoppet fick han avbryta men i det tredje hoppet lyckades Gayle trots skadan landa på 8.14 och därmed kvalificera sig till finalen.

Den andra snackisen handlar om hoppfenomenet från USA, Juvaughn Harrisson, som tog sig till sina andra OS-final i Tokyo, och blev därmed först i OS-historien att ta sig vidare till final i två hoppgrenar.

Först tog han sig vidare från höjdhoppskvalet under fredagen när han klarade 2.28.

Och under lördagen hoppade han 8.13 och lyckades därmed också kvalificera sig till längdhoppsfinalen.

LÄS MER:Montler vidare efter ett händelserikt längdkval

Dagens svensk

Eftersom Simon Pettersson fick titeln dagens utropstecken är det ingen tvekan om vem som blir dagens svensk.

Daniel Ståhl pallade för favorittrycket och tog äntligen sitt efterlängtade OS-guld efter att ha kastat sin diskus 68.90 meter– ett av OS-historiens längsta kast.

LÄS MER:Daniel Ståhl lyrisk efter guldet

Håll koll på

Söndag 1 augusti

02.10

Maraton, damer – Carolina Wikström

Längdhopp (kval), damer – Khaddi Sagnia

ANNONS

Kula (final), damer – Fanny Roos

03.30

Simning finaler herrar 50 m fritt, damer 50 m fritt, herrar 1500 m fritt, damer 4x100 m medley, herrar 4x100 m medley.

Sara Sjöström simmar final i 50 meter fritt, dessutom är det lagkapp på schemat.

14.30

Sverige ställs mot Danmark i sista gruppspelsmatchen av herrhandbollen i en repris av VM-finalen tidigare i år.

Här är GP i natt

GP kommer bevaka simningen inatt och vår utsända på plats, Joel Tivemo, kommer hålla sig så nära den klorfyllda bassängen han kan när Sara Sjöström förhoppningsvis ökar på den svenska medaljskörden efter Ståhls och Petterssons insatser under lördagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS