Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s chefredaktör om sitt första Göteborgsvarv

Vädret var strålande och publiken som kantade banan var magisk. Göteborg visade sig verkligen från sin bästa sida. Och även om jag inte riktigt nådde mitt mål på två timmar ser jag redan fram emot att springa nästa år igen.

”Att springa långt är inte riktigt min grej” var rubriken på min krönika inför dagens premiär som Göteborgsvarvslöpare. Verkligheten bakom den rubriken var att jag bara sprungit längre än en mil två gånger i hela mitt liv. Vilket också blev tydligt under loppet.

Första nio kilometerna kändes det som att jag flög fram. Jag har nog aldrig gjort så många high fives på så kort tid. Under den delen av banan kunde jag verkligen njuta av publikens hejarop och applådera alla band som spelade. Till och med Älvsborgsbron – som alla som sprungit Varvet skrämt en rookie som mig med – kändes ganska behaglig. Nåja, helt ok i alla fall.

Här låg jag på en kilometertid på strax över fem minuter och självklart började jag genast inbilla mig att 1.50 inte var omöjligt. Hade jag sprungit sådana här sträckor tidigare hade jag troligen lugnat ner tempot något istället för att sikta mot ännu bättre tider.

För sedan kom 11 kilometersmärket.

Högerbenet stumnade totalt. Mobilen med tidsangivelser dog. Farten minskade. Om publiken var en njutning under den första delen av banan var den i det närmaste livsviktig i det här skedet. När varje steg gjorde ont var det publiken som fick mig att fortsätta framåt istället för att lyda benen och bara gå av banan.

Trots alla hejarop så blev farten lägre, första milen gick på 52 minuter, den andra på 64 minuter. Väl i mål blev sluttiden 2.04. Men då spelade det mindre roll att jag missade målet med fyra minuter. Bara upplevelsen av att springa ihop med cirka 0,6 procent av den svenska befolkningen gör att smärtan nu efteråt känns som en mindre detalj i sammanhanget.

Det här gav mig blodad tand och nästa år ska springa igen. På 1.50.

Innan och efter loppet var jag i Göteborgs-Postens studio från vilken våra kommentatorer följde loppet ihop med en massa gäster.

Totalt sett jobbade ett 20-tal medarbetare för fullt för att vi skulle kunna sända hela loppet. Sju timmars direktsändning! Givetvis kan man se hela sändningen i efterhand på GP.se.

Dessutom kommer det att finnas massor med klipp med highlights på sajten och du kan också titta på din egen målgång. Det ska jag göra. Och får jag bara lite fler mil i benen så ska nog ”springa långt” kunna bli min grej också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.