Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Daniel Buller är en av de träningsansvariga hos Friskis&Svettis i Göteborg.  Bild: GP/Privat
Daniel Buller är en av de träningsansvariga hos Friskis&Svettis i Göteborg. Bild: GP/Privat

GP erbjuder onlineträning i samarbete med Friskis&Svettis

För att underlätta för den hemmasittande har Göteborgs-Posten i samarbete med Friskis&Svettis tagit fram ett antal träningsvideor som är enkla att genomföra hemmavid.
– Vi ville erbjuda så mycket bredd som möjligt och se till att det var genomförbart hemma, säger Daniel Buller, träningsansvarig hos Friskis&Svettis i Göteborg.

Spridningen av covid-19 påverkar hela samhället och restriktionerna innebär att människor möjlighet att exempelvis hålla sig i fysisk form via träningspass försvåras.

För att underlätta för den hemmasittande publicerar nu Göteborgs-Posten digitala träningspass tillsammans med instruktörer. Passen har tagits fram i samarbete med Friskis&Svettis.

– För många kan det här vara enda alternativet, om man är i riskgrupp eller om man inte kan ta sig till en av våra anläggningar. Vi ville erbjuda så mycket bredd vi kunde på ett ganska enkelt sätt. Utifrån önskemål men också utifrån vad som är genomförbart hemma, berättar Daniel Buller som är en av de träningsansvariga hos Friskis&Svettis i Göteborg.

Hur ser er verksamhet ut nu?

– Vi har såklart känt av det här. Först och främst så har myndigheternas restriktioner påverkat, vi har anpassat oss efter det så att vi kan erbjuda en så säker träning som möjligt. Vi har såklart också uppmanat våra medlemmar att stanna hemma om du är sjuk, det gäller alltid, men är extra viktigt nu. Många väljer aktivt själva att inte komma, man avvaktar lite, det är så mycket som är osäkert i dessa tider.

Varför är det viktigt att hålla igång med träning nu?

– Vi har ju ett jätteviktigt folkhälsouppdrag, vilket också Folkhälsomyndigheten varit tydliga med. Det är lätt att bli stillasittande i soffan om man är isolerad, så vi försöker erbjuda våra medlemmar träning som är säker och som gör att man fortfarande kan hålla igång. Jag är sån som har svårt att träna hemma själva men via onlineträning an kan få en träningskompis som kan stötta en.

Här är de olika träningspassen:

Träna hemma med Friskis&Svettis: Core soft

Träna hemma med Friskis&Svettis: Hemmafys

Träna hemma med Friskis & Svettis: Yoga

Träna hemma med Friskis&Svettis: Jympa bas

Friskis&Svettis erbjuder sedan tidigare sina medlemmar onlineträning men de videopass som tagits fram i samarbete med Göteborgs-Posten är tillgängliga även för icke-medlemmar.

Hur har ni tänkt med passen som nu tagits fram?

– Vi ville erbjuda så mycket bredd vi kunde på ett ganska enkelt sätt. Utifrån vissa önskemål men också utifrån vad som är genomförbart hemma. Det ska finnas något där för alla. Yoga-passet handlar mer om att hitta sig själv och ett lugn, Core soft handlar om stabilitet och rörlighet vilket är grunden i princip all träning. Hemmafysen, som jag tog fram, är ett tuffare och mer utmanande pass och sedan har vi jympan som är vår bas i träningen och också det som Friskis grundades med, med stark koppling till musiken.

Vad har du för tips till hemmasittande som vill komma igång med träningen?

– Det svåra är att starta upplever jag själv. Det är så lätt att stanna kvar i soffan. Ett tips är schemalägga att man ska träna just den här tiden eller göra det tillsammans med någon, antingen fysiskt eller via videolänk. Jag tränade med en kompis som sitter i karantän i Bryssel häromdagen, vi körde över videolänk och det funkade faktiskt riktigt bra!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.