Clarence Goyeram tränar stenhårt inför EM.
Clarence Goyeram tränar stenhårt inför EM.

Goyeram boxas för en OS-plats i EM

ANNONS
|

I fyrmannatruppen till EM i Sofia som inleds i dag finns tre stock-holmare och en göteborgare på plats. Clarence Goyeram är också från Stockholm ursprungligen, men flyttade till Göteborg för tre år sedan för att träna med den förre landslagsboxaren och proffs-boxaren Patrick Bogere i Göteborg Team Box.

– Jag har stora förhoppningar på det här mästerskapet. Jag går för guld, säger Clarence Goyeram, som tävlar i 64-kilosklassen.

Dagen före avfärd kör han ett eget träningspass, eftersom tränaren fått förhinder. Boxaren dyker upp med en frilansfilmare i släptåg till en kommande dokumentär om 24-åringen.

Tidigare i sommar blev det en hårfin kvartsfinalförlust mot ukrainaren Viktor Petrov i European Games i Baku.

ANNONS

Därmed lyckades han inte kvala in till en direktplats i VM i oktober. Han får heller inte det SOK-stöd som klubbkompisen Ida Lundblad just fått. När en annan klubbkompis, Hampus Henriksson, inte blev del av OS-satsningen bestämde sig Henriksson sig för att sadla om till proffsboxare.

Trots motgångarna lever OS-hoppet och Rio 2016 i allra högsta grad hos Clarence Goyeram. SOK kräver att han är topp åtta i världen, vilket bevisas på ett VM. Nu är han topp fem i Europa.

– Förhoppningsvis ska jag lyckas få stödet snart. Ekonomiskt klarar man sig ju till en viss gräns.

Efter att ha arbetat som kock vid sidan av satsar han nu allt på träningen. Lite hjälp har han från Bundesliga i Tyskland i klubben Nordhäuser.

– Man får betalt och det är bra motstånd. Det är alltid match på lördagar. Så åker jag dit på torsdagen, bor på hotell, går match och får betalt. Sen åker jag hem.

– För vinst får jag 800 euro, för oavgjort 700 och för förlust 600.

Säsongen är dock för kort för att kunna försörja sig på.

När Clarence Goyeram flyttade till Göteborg hade tränaren fortfarande en aktiv proffskarriär, som han avslutade 2013 strax efter förlusten mot ghananen Patrick Allotey.

ANNONS

– Nu när han bara är tränare är det mer tid åt oss. Han har alltid varit bra på det dock. Jag känner att jag utvecklas väldigt mycket. Han vet precis vad jag ska träna på. Han är inte bara en tränare för mig, utan som en bästa kompis.

Likt sin tränare ligger Clarence Goyerams styrka i tekniken.

Likt sin tränare satsar han på en proffskarriär. Snart, efter OS är tanken.

– Jag tror min boxning kan passa när det är flera ronder. Och lite lugnare tempo. Att få tänka mer.

Clarence Goyeram började med boxning när han var tolv år gammal och fastnade.

Boxning är en bedömningssport, men han har gjort ett statement på sin vänstra underarm med tatueringen ”Only mum can judge me” – Bara mamma kan döma mig.

– Min mamma har varit där väldigt mycket för mig. Jag tror att det är ifrån henne jag har fått all den här drivkraften att kämpa.

Clarence Goyeram vill vara en förebild och talesperson för personer som har haft det tufft och kämpar för att nå sina drömmar.

– Jag har inte haft det så lätt hela tiden. Min mamma är ensamstående. Vi har inte varit den rikaste familjen. Jag har haft vänner som har gått bort och sett de mörka sidorna.

ANNONS

Även de ljusa sidorna har visat sig. I Göteborg återfann han sin bror.

– Han bor här och är terapeut. Vi hade inte haft kontakt på tio år. Det är en bror jag har på min pappas sida och min pappa dog när jag var tolv. En dag ringde en kille och sa ”hej, det är din bror”. Nu hörs vi hela tiden.

EM pågår 7–15 augusti.

CLARENCE GOYERAM

Viktklass: 64 kg.

Född: 21 december 1990 i Solna.

Bor: Vid Wieselgrensplatsen med sin flickvän.

Familj: Mamma i Norrtälje, en bror i Mauritius, en bror i Italien och en bror i Göteborg.

Klubb: IF Göteborg Team Box.

Tränare: Patrick Bogere.

Meriter: Svensk mästare 2008, 2012, 2013, 2014, 2015, Nordisk mästare 2013, 5:a Europeiska Spelen 2015, deltog EM och VM 2013, Bundesligavinnare 2014-2015, UEM-brons 2006, Årets boxare 2013, Guld på Gee-Bee-turneringen 2015.

ANNONS