Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Gothialedaren kvar i Sverige

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i två månader för att ha tafsat på och kysst tre tonårstjejer i samband med Gothia cup-invigningen. I dag togs målet upp i hovrätten.

Det var i vimlet utanför Ullevi efter att invigningen av Gothia Cup avslutats som det hela utspelade sig. Tre unga flickor stoppades av några spelare och deras ledare. Det började med att de ville ta bilder tillsammans med tjejerna. Men fotostunden urartade och istället blev tjejerna omringade av det stora gänget och tafsade på. En av de som rörde sig runt flickorna har pekats ut som den värsta - den 36-årige ledaren.
I förhör har tjejerna sagt att han tog dem på brösten och deras rumpor.
– Han tog då på bröstet. Jag skrek "No, no, no" och smällde bort hans hand. Han tog då istället på rumpan. Jag skrek "No, no, no" för jag tyckte att det var skitäckligt, sa en av tjejerna till polisen i förhör.
Han ska också ha kysst två av dem.
– Han kom in med tungan innanför mina läppar, sa en av dem i förhör.

LÄS MER: Tjejer omringades och antastades - fick slå sig loss

Dömdes i tingsrätten

Mannen åtalades för tre fall av sexuella ofredanden.
Tingsrätten dömde sedan mannen till fängelse i två månader och till att betala skadestånd om 11 200 kronor till var och en av de drabbade.
När domen lästes upp inne i tingsrätten såg 36-åringen först samlad ut, men efter en stund bröt han ut i gråt och fick torka sig med näsdukar som stod på bordet framför honom.
– Han har vidhållit under hela den här tiden att han är oskyldig till det här brottet. Att då bli dömd till ett mycket långt fängelsestraff i förhållande till vad som normalt brukar utgå för den här typen av brottmål är naturligtvis något som är mycket påfrestande för honom, sa hans advokat Fredrik Engström i samband med att domen kom.
Dagen efter överklagades domen.
Samtidigt hävde hovrätten häktningsbeslutet och mannen sattes på fri fot i väntan på hovrättsförhandlingen.

LÄS MER: Flickorna i tårar i tingsrätten

Ville ta kort med tjejerna

Mannen har som sagt nekat till brott under hela utredningen. Han har i förhör sagt att han bara ville ta kort med tjejerna
– Jag tog foto med henne och jag pussade henne och hade handen runt henne. Men jag har inte tagit henne på brösten. Jag såg hur andra gjorde och så gjorde jag också, sa han i förhör bland annat.
Han påstår att han blivit felaktigt utpekad och att den skyldige gärningsmannen är någon annan.
I dag togs målet upp i hovrätten.

Enligt åklagaren var det inget nytt som togs upp. Han yrkade på att tingsrättens dom ska fastställas. Han anser att tingsrättens dom är riktig. och att tjejernas utpekande är tydligt.

De utsatta tjejerna medverkade inte vid rättegången.
- Det är en obehaglig upplevelse de har varit med om. En hovrättsförhandling ändrar inte på det, säger målsägarbiträdet Nilla Ekström Parry.

"Har en sjuk mamma"

Den 36-årige ledaren var däremot med på rättegången. Han har inte lämnat Sverige sedan han dömdes, enligt hans advokat.
- Han har bott hemma hos en kompis, säger Fredrik Engström.

Hur har detta påverkat mannen?
- Detta har ställt till det oerhört mycket för honom. Han har en sjuk mamma hemma som han gärna vill hem till. Samtidigt har det varit viktigt för honom att komma hit i dag för att hans överklagande skulle prövas. Hade det inte skett hade tingsrättens dom stått fast och det vill han naturligtvis inte utan han vill bli frikänd från det här brottet, säger Fredrik Enström och fortsätter.

- Vår uppfattning är att polisen har gripit fel person. Jag tycker att det finns en hel del som pekar på det. Till exempel att utpekandet skett på väldigt långt avstånd och att de här tjejerna faktiskt inte sett själva gripandet och faktiskt inte har bekräftat att det är rätt person som har gripits. Och att en del uppgifter om signalement inte stämmer överens om hur den här mannen såg ut den här kvällen.

Domen kommer att meddelas om två veckor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.