Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson. Bild: Niklas Larsson.

Gothia vet vem ledaren är - väntar med beslut

Gothia Cups ledning vet vem den 36-åring som sitter åtalad misstänkt för sexuellt ofredande är och vilket lag han tillhör. Ändå behöver ledningen vänta för att vidta åtgärder mot laget. - Vi har blivit lovade mer information under dagen, säger generalsekreteraren Dennis Andersson.

I samband med måndagens invigning av Gothia Cup blev tre 16-åriga tjejer omringade och antastade av ett 30-tal ungdomar och en 36-årig ledare. Ledaren sitter anhållen misstänkt för sexuellt ofredande och beskrivs av tjejerna som den absolut värsta i gruppen

Under tisdagen visste inte Gothialedningen vem mannen var och sade sig inte heller ha haft kontakt med polisen.

Det hade ledningen under onsdagsmorgonen.

- Vi har precis nu avslutat ett möte med polis och åklagare där vi har fått reda på vem mannen är och vilket lag han tillhör, säger Dennis Andersson.

Gruppen ska enligt 16-åringarnas berättelser tillhöra samma lag, vilket bekräftas av generalsekreteraren.

- Det är hans lag som är ihop med honom när detta har inträffat. Detta skedde utanför Ullevi. Inne på Ullevi kan man säga att det är 95 procent av alla som är där tillhör Gothia Cup.

Trots detta anser ledningen för ungdomsturneringen att informationen inte är tillräcklig utan vill vänta till senare under dagen för att vidta åtgärder mot laget. Dennis Andersson kan heller inte uttala sig om vilket eller vilka lag det handlar om.

- Nu har vi blivit lovade ytterligare information under dagen gällande omständigheterna och det som hände. Polisen ska hålla förhör med honom . Med den informationen kommer vi fatta ett beslut från Gothia Cups sida om hur vi kommer att agera gentemot det här laget.

- Det är svåra grejer, det hamnar lite inom juridiken. Vad får man lov att göra och inte göra, vi måste ha stöd av åklagare och polis i det här fallet. 

Under tisdagskvällen tog Dennis Andersson tillfället i akt att tala inför 3 800 ledare om Gothias värdegrunder.

GP pratade med tidigare Gothia Cup-deltagare under tisdagen som säger att antastanden har förekommit även i tidigare turneringar. 

- Just i år har vi också bedrivit en kampanj som heter Celebrate the game där vi talar om just värdegrunder och annat. Vi har verkligen satt ner fötterna.

Ytterligare specifika åtgärder inom just ämnet jämställdhet görs inte i högre utsträckning.

- Det är ju inte så att vi uppfostrar människor runt om i världen. När det händer något sånt här faller mycket under ett begrepp om sånt förnuft. Det är universella regler och det känns ju helt ofattbart att man ska behöva upplysa människor om det, säger Dennis Andersson.

Gothia Cup-ledningen har inte pratat med de utsatta 16-åringarna som går under förundersökningssekretessen, men planerar att göra det när den är över. 

Åklagaren Stefan Lind bekräftar att ytterligare förhör kommer att hållas.

– Det är först efter det som jag vet hur vi går vidare, säger åklagare Stefan Lind och säger att det finns två vägar att gå:

– Antingen släpps han eller också så sitter han kvar och då fortsätter vi utredningen. Det mest sannolika är att han sitter kvar. Vi har en del åtgärder kvar att göra.

Vad har ni kvar att göra?

– Det kan jag inte gå in på riktigt. Det kan förstöra en del.

Stefan Lind berättar att man hittills hållit en hel del förhör och försökt reda ut vem mannen är - något som klarnat. Under gårdagens förhör nekade mannen till anklagelserna.

– Nu vet jag inte vad han säger i det förhör som hålls just nu, det återstår att se.

Det var ett gäng på 30 ungdomar som antastade flickorna. Men det ser inte ut att bli fler gripanden.

– Inte som jag ser det nu i dagsläget. Det är en alldeles för stor personkrets det skulle kunna röra sig om för att vi ska kunna reda ut det. För det första har det varit oerhört många människor i anslutning till händelsen, flertalet har förmodligen inte haft med det att göra, flera olika lag, flera olika nationaliteter men också allmänheten som inte har varit på invigningen också. Det är nog nästintill omöjligt att utreda vem eller vilka som varit inblandade i det här, Vi har inga andra vittnesuppgifter än tjejernas egna uppgifter så där har vi nog nått vägs ände tro jag, säger Stefan Lind.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.