Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gothia Cup ställs in

Det blir inget Gothia Cup 2020. Turneringen ställs in på grund av coronaviruset.
– Det här är de svåraste orden jag någonsin formulerat: Det blir inget Gothia Cup i år, säger turneringens generalsekreterare Dennis Andersson.

Coronavirusets spridning över världen leder till att Gothia Cup 2020 inte kommer att gå av stapeln. Efter flera samtal med Folkhälsomyndigheten har turneringsledningen kommit fram till ett beslut att ställa in sommarens turnering. Något som inte hänt starten 1975. Under en pressträff på Heden berättade Dennis Andersson om sina starka känslor över det inställda evenemanget.

– Det blir känslosamt, det blir det. Det finns tiotusentals barn och ungdomar vars dröm inte blir av nu. Det som inte kunde hända har hänt. Det är en stor tomhet nu. Samtidigt finns en framtid i allt detta ändå, säger han.

LÄS MER: Teorin: Därför har en kraftig coronatopp uteblivit i Göteborg

"Försökte in i det sista"

Det har förts diskussioner om turneringen skulle kunna genomföras i komprimerad form men i takt med att coronaviruset spridits över världen minskade hoppet för Dennis Andersson.

– Det här är en process som inte liknar någonting annat. Alla våra gäster har mer och mer insett det här. Nu kom det till den här punkten att det inte finns någon återvändo, säger han och fortsätter:

– Vi försökte in i det sista att göra någonting. För vi märkte från början att det kom allt närmare oss. Först var det lagen långt ifrån, sedan Sydeuropa, och det sista som vi hade var att vi får ett smittfritt samhälle i juli månad då kan de som kan vara med. Men myndigheterna har sagt att juni månad inte är det smittfria samhället, och då finns det ingen möjlighet.

LÄS MER: Hårda slaget – tappar intäkter på nära 100 miljoner

Är du nervös inför nästa år?

– Det här var något som man inte trodde skulle hända, så hände det. Det är många som blir mer osäkra på vad som kan hända framöver.

LÄS MER: Partille Cup ställs in

Beskriver det som ett enkelt beslut

Att det inte blir något Gothia Cup i sommar beskriver han ändå som "ett av de enklaste beslut han har fattat".

– Vi känner en stor respekt för den pågående pandemin och hur den drabbar oss alla, världen över. Just nu måste allt fokus ligga på att begränsa smittspridningen och att skydda våra riskgrupper, säger Dennis Andersson.

Att årets turnering ställs in är något som påverkar ekonomiskt.

– Vi kommer ha ett Gothia nästa år också. Vi kommer inte gå i konkurs men det kommer vara ett stukat Gothia. Vi kommer inte ha pengarna till investeringar som vi haft tidigare och kunnat göra marknadens bästa turnering. Efter svininfluensan och det isländska askmolnet tittade vi på att försäkra oss mot liknande händelser. Det skulle kosta alldeles för mycket så för tio år sedan valde vi att avsätta pengar varje år. Det är de pengarna som gör att vi klarar oss nu, säger Dennis Andersson.

LÄS MER: Fyra uteserveringar i Göteborg hotas av stängning efter corona-slarv

I ett pressmeddelande skriver Gothias organisation att "alla anmälda lag kan välja om de vill flytta över anmälningsavgiften till nästa års Gothia Cup och därmed redan nu säkra sin plats i turneringen 2021, eller om de vill få anmälningsavgiften återbetald. Gothia Cup mejlar alla anmälda lag med information om hur de ska gå tillväga för att meddela sitt val."

Gothia cup skulle avgjorts mellan 18 och 24 juli.

LÄS MER: Det stod 16–0 men jag jublade ändå

Bild: NICKLAS ELMRIN
Bild: NICKLAS ELMRIN

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.