Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Gothia Cup-spelare utbildas om matchfixning

Efter att förra veckans match mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in är matchfixning högaktuellt inom svensk fotboll. Nu ska Gothia Cup-spelare utbildas i farorna med matchfixning. – Till slut måste vi sätta ner foten och göra något, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

Det var i torsdags som den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK fick ställas in efter försök till matchfixning. Nu meddelar Gothia Cup att de tillsammans med Svensk Elitfotboll och Svenska Spel under sommarens turnering kommer utbilda spelare i Gothia Cup Tipselit Trophy om matchfixning.

– Det är en problematik som accelererat de senaste åren och till slut kom vi fram till att vi måste sätta ner foten och göra något, säger Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson.

Utbildningen, som leds av förre elitspelaren Anders Wikström, ska lära spelare och ledare mer om matchfixning och lära dem vad de har för ansvar. Alla svenska lag som deltar i Gothia Cup Tipselit Trophy kommer inför sommaren få information skickad till sig om farorna med matchfixning  och på plats under turneringen genomgå utbildningen. Det är 45 lag som omfattas, vilket innebär att mellan 800 och 1000 ungdomar kommer utbildas.

"Kan inte påverka de kriminella"

– Det är unga spelare på väg in i seniorvärlden. Man är lättpåverkad när man är yngre och har kanske inte rätt konsekvenstänk och reflekterar inte så mycket över vad som händer så det är en viktig målgrupp, säger Anders Wikström.

Anders Wikström har tidigare hållit utbildningen för alla klubbar i allsvenskan och Superettan och han tror att utbildning är viktigt för att kunna få bukt med problemet med matchfixning.

– Om man inte vet vad man ska göra med informationen blir det svårt att få till en förändring. Vi kan inte påverka de kriminella i samhället, men vi kan hjälpa våra spelare och ledare att hantera sakerna på rätt sätt så vi håller det så långt borta som möjligt och minimerar det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.