Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dennis Andersson har varit generalsekreterare för Gothia cup i 39 år. Bild: Olof Ohlsson
Dennis Andersson har varit generalsekreterare för Gothia cup i 39 år. Bild: Olof Ohlsson

Gothia cup – inte bara en fotbollsturnering

Idag inleds den 45:e upplagan av världens största och mest internationella fotbollsturnering – Gothia cup.
Generalsekreterare Dennis Andersson har varit med i 39 år men för honom handlar det inte bara om fotbollen.
– Det händer ju så mycket när olika människor kommer samman, ibland känner man bara wow, säger han.

Så mycket mer än bara fotboll säger Gothia cups generalsekreterare när GP träffar honom på Gothia Park Academy några dagar innan avspark för den 45:e upplagan av Gothia cup. Arbetet är i full gång och det krävs många händer när stora delar av kontoret ska flyttas från Hisingen till turneringens mittpunkt på Heden.

Dennis Andersson är lugn inför vad som komma skall.

– Mina förväntningar på veckan har ju egentligen inte så stor betydelse, det viktigaste är att vi kan uppfylla våra deltagares förväntningar. Det är det som är vårt mål hela tiden, säger han.

Gothia cups vision är att förena unga från hela världen och det är just i mötet mellan människor som mycket av Dennis Anderssons fokus ligger när han pratar om turneringen som han varit generalsekreterare för i 39 år.

– Det blir massa fotboll såklart och matcherna är en grej, men sen är det också det du inte ser. Det som händer på väg till planen, på väg från planen och på skolgården. Det är det som är det riktiga Gothia, det är mer än bara fotbollen.

Han fortsätter:

– Det händer ju så mycket när olika människor kommer samman och lär känna varandra. Det är så mycket känslor inblandat och det är det som är grejen. Ibland känner man bara wow, det här är bra, säger han.

Generalsekreterare Dennis Andersson på Gothia Park Academy.. Bild: Olof Ohlsson
Generalsekreterare Dennis Andersson på Gothia Park Academy.. Bild: Olof Ohlsson

Den svenska kulturen

Klockan 08.00 på måndagen inleds årets fotbollsfest med drygt 50 000 spelare, tränare och medresenärer som inkvarterats runt om i Göteborg, Mölndal, Kungsbacka och Alingsås. Efterfrågan om att bo utanför stadskärnan är stor och till exempel Kungsbacka och Alingsås har vuxit till att bli många lags favoritställen att spendera Gothia-veckan i.

– Det finns en efterfrågan att bo i den lugna och lite pittoreska miljön för att uppleva Sverige på det sättet. Det blir väldigt exotiskt, vi hade till exempel afrikanska lag som bodde i Alingsås förra året och då är det en upplevelse i sig. Bara boendet och miljön är en upplevelse. säger Dennis Andersson.

Många lag tar sig in till stan för invigningen eller ett besök på Liseberg.

– Lagen tar del av det som Göteborg och Gothia cup har att erbjuda när man vill, det ligger inte på en i 24 h utan då tar man laget och upplever stan, Liseberg, man strosar på Heden och sen tar man laget och åker hem till sin lilla fina miljö.

Under veckan kommer 4346 matcher att spelas för att till slut avgöras under lördagens finaler på SKF Arena och Gamla Ullevi.

Damfotbollens frammarsch

I efterskalvet av av det nyss avslutade världsmästerskapet vill Dennis lyfta damfotbollens frammarsch.

– Jag har känt att det håller på och hända någonting. Jag tycker att både svensk och internationell damfotboll har tagit enorma steg, det ser vi inte minst på detta VM. Nu börjar det hända grejer och det tycker jag är jätteroligt.

Det är mest när det kommer till slutspelet och finalerna som Dennis själv hinner gå på några matcher och då kommer han bland annat se på när tjejerna spelar.

– Till exempel de japanska tjejlagen som är med i Gothia, de är duktiga så in i helsike, så tekniska och snabba, säger han.

148 nationer på plats i Göteborg

Sedan starten 1975 har 1 156 000 deltagare från 147 länder tagit sig till Göteborg för att delta i Gothia cup. I år är Guinea ny deltagare och alltså den 148:e nationen.

De kommer delta i killarnas 17-årsklass Gothia Puma Trophy.

– Guinea är ny nation i år och det är fräckt. Det blir ju svårare och svårare att hitta nya nationer nu, jag tror att dom flesta som spelar fotboll vet om vad Gothia är, säger han.

"Det som händer på väg till planen, på väg från planen och på skolgården. Det är det som är det riktiga Gothia, det är mer än bara fotbollen.". Bild: Olof Ohlsson
"Det som händer på väg till planen, på väg från planen och på skolgården. Det är det som är det riktiga Gothia, det är mer än bara fotbollen.". Bild: Olof Ohlsson

Efter 39 år som generalsekreterare har Dennis lärt sig ett och annat. Förra sommarens värmebölja ställde till det för Gothia cup och gräsplanerna blev både torra och hårda. Tidigare år har regnet försvårat spel när planer bland annat har översvämmats. Inför sin 39:e turnering har Dennis en mer avslappnad inställning till vädergudarna.

– Det är väl någonting jag har lärt mig under alla mina år att vi kan faktiskt inte påverka det här vädret. Ok taskigt om det regnar men vi kan ändå köra vidare. Kanske har det med rutin att göra, äntligen efter 39 år känner jag att vi inte behöver titta upp hela tiden.

Turneringens första dag innehåller inte mycket fotboll för Dennis del. Det blir fokus på möten och genrep för att till slut få gå på den stora invigningen på kvällen. Först då är Gothia igång på riktigt.

– Det är först då, när måndagen har gjorts och invigningen är över som vi är igång på riktigt. Då försvinner mycket av oron för då är vi inne i det. Då är Gothia igång.

Fakta Gothia cup

Turneringen spelades första gången 1975. Då var det ca 275 lag med. Då var turneringens invigning på Valhalla IP. Därefter har den varit både på Liseberg och Götaplatsen. Sedan 1986 är invigningen på Ullevi.

Turneringen grundades tillsammans av BK Häcken och Gais.

Redan första året fanns en klass för tjejer.

Sedan starten har över en miljon spelare deltagit i turneringen.

Bästa laget i turneringens historia är IF Brommapojkarna.

Bästa laget genom tiderna är Tahuichi år 1984. Åtta av det lagets spelare representerade Bolivia vid VM i USA 1994.

Sex länder har varit med under samtliga turneringar: Sverige, Tyskland, Norge, Finland, England och Danmark.

Genom åren har stjärnor som: Hanna Ljungberg, Xabi Alonso, Andrea Pirlo, Caroline Seger och Kim Källström spelat turneringen.

Gothia Cup 2019

Deltagande lag: 1685

Antal spelare och ledare: Cirka 35 000 personer

Antal deltagare, inkl medresenärer: 51 000 personer

Nationer: 75

Ny nation 2019: Guinea

Deltagare sedan starten 1975:

Cirka 1 156 000

Nationer sedan starten 1975: 148

Spelplaner: 103

Antal matcher: 4346

Livestreamade matcher: Cirka 1 300 matcher, från 30 planer

Pojkar/flickor: 70/30 procent

Antal domare: 400

Antal funktionärer: Cirka 2 500 personer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.