Gothia Cup exporteras till Abu Dhabi

För två år sedan startades Gothia Cup i Kina. Nu tar man klivet till Förenade Arabemiraten och lanserar en turnering i Abu Dhabi. – Vi tror på Gothia Cup som en mötesplats, säger klubbdirektör Dennis Andersson om det kontroversiella valet.

ANNONS
|

Förenade Arabemiraten styrs av emirater som ärver makten. Landet är rikt, men med stora klyftor och en stor del av befolkningen har inte samma rättigheter som de 10 till 15 procent som räknas som fullvärdiga medborgare. Enligt svenska regeringens analys ”diskrimineras emiratiska kvinnor enligt lag, främst genom familjelag-stiftningen där religiösa lagar (sharia) gäller vilket påverkar bland annat arvsrätt.”

Dennis Andersson är medveten om att valet av samarbetsland är kontroversiellt, men han menar också att det är högst medvetet.

– När vi började titta på att exportera Gothia Cup så frågade vi oss vart vi ville, och varför. Då sa vi att vi inte ska göra det i exempelvis USA, för vi vill behålla vår vision att skapa en mötesplats. Först valde vi Kina, och det var ju lite kontroversiellt, sedan sa vi att varför inte vända oss till Arabvärlden, som ju behöver öppnas upp. Om vi säger att hela världen är välkommen till Gothia Cup så måste vi ju tro att vi kan finnas i hela världen också, säger Andersson.

ANNONS

Planen är att turneringen ska gå av stapeln under 2019. Sedan två år tillbaka finns Gothia Cup även i kinesiska Shenyang. Där hade turneringen i år 330 lag från 35 nationer.

– Det är bra, men framför allt har Gothia haft väldigt stort inflytande i den staden. Man har utropat sig till Kinas fotbollshuvudstad och har nu flest planer i hela landet, säger Dennis Andersson.

Men hur ser du på att Gothia Cup kan anklagas för att ge länder som Förenade Arabemiraten legitimitet genom att samarbeta med dem?

– Man kan hantera det på olika sätt. Man kan bojkotta och införa sanktioner, men vi tror inte att det är lösningen. Vi tror att det är genom att finnas där på plats som man kan påvisa att det finns andra möjligheter. Det har ju visat sig att ju mer isolerat ett land är, desto mer kränks de mänskliga rättigheterna.

Och vad ställer ni för krav på Abu Dhabi när det gäller vilka som får vara med och spela?

– Det är inget snack om att alla ska få vara ned. Det ska vara både tjejer och killar och hela världen ska vara välkommen. Det är ett krav, säger Dennis Andersson.

Det är tack vare den mycket inflytelserika familjen Al Maskari som turneringen i Abu Dhabi nu blir verklighet. Familjen äger jättekoncernen Tricon, som började som ett oljebolag men nu har vuxit och är inblandad i en rad projekt över hela världen. Bolagets ordförande och ägare är Shaikha Al Maskari. Hon är en av Arabvärldens mest kända och inflytelserika personer och – för många –en förebild inom arbetet för jämlikhet och socialt entreprenösskap. Shaikha Al Maskari har bland annat organiserat utbytesprogram med Sahlgrenska och Göteborgs universitet och tilldelades förra året den kungliga polstjärneorden av Carl XVI Gustaf.

ANNONS

– Hon gör att det här känns ännu mer rätt, för hon brinner för det här med internationella relationer, säger Dennis Andersson.

Kontakten med familjen Al Maskari fick han genom forne öisaren Martin Ulanders bror Markus Ulander, som sedan länge jobbar i regionen och lärt känna den inflytelserika familjen.

Hur ser avtalet ut?

– Vi organiserar turneringen tillsammans med Al Maskari. Vi står för kunskap, nätverk och marknadsföring, men sedan ska de ha sin egen organisation för att arrangera det.

Och vad tjänar ni på det?

– Vi ser ett kommersiellt värde att synas. Alla människor i världen vet faktiskt inte vad Gothia Cup är för något, så det här är något som kan gynna även original-Gothia.

Vad är egentligen slutmålet –att Gothia finns i alla världsdelar?

– Ja, om vi fortsätter i den här takten är vi ju snart klara. Det får ta den tid det tar, men jag kan berätta att vi redan tittar på ett tredje land, säger Dennis Andersson.

Apropå kontroversiella länder så har ju ni och andra klubbar fått kritik för att ni lagt era träningsläger i Dubai. Hur blir det med det?

– Ja, Blåvitt har ju bestämt sig för att inte åka dit. Vi får se hur fasen vi gör där. Men Gothia är en helt annan sak, och tror man på idén att mötas och bygga broar så känns det självklart att vi finns där.

ANNONS
ANNONS