Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Gothenburg Horse Show kan ställas in

Sedan regeringen införde nya coronarestriktioner riskerar Gothenburg Horse Show att ställas in – för andra året i rad.
– Ytterst är det vår styrelse i Got event som fattar ett sådant beslut, säger projektledaren Erika Olsson.

Den 10 januari meddelade regeringen att nya restriktioner införs för att förhindra smittspridningen i samhället. För offentliga tillställningar och allmänna sammankomster gäller ett deltagartak på 500 deltagare. De nya reglerna är satta att gälla fram till mitten av februari.

Det skapar ett oklart läge för Gothenburg Horse Show, som i nuläget inte vet om tävlingen kan bli av mellan den 23-27 februari. Nya besked från regeringen väntas komma den 24 januari – då tas också beslut om 2022 års tävlingar.

LÄS MER: Ridsportprofilen Carl Hedin om att våga bryta mot normen: ”Skämdes för att jag red”

– Risken för att vi kommer behöva införa begränsningar av Gothenburg Horse Show är stora, och av respekt till våra samarbetspartners, ryttare, funktionärer och inte minst publik kan vi inte dra på ett beslut längre än till 24 januari. Samtidigt vill vi självklart inte ta ett förhastat beslut när det fortfarande finns en chans att vi kan genomföra Gothenburg Horse Show på ett bra sätt, säger tävlingsledare Tomas Torgersen i ett pressmeddelande.

Kan tvingas ställa in

Erika Olsson är projektledare för tävlingarna och betonar vikten av att sätta en transparent tidslinje för alla att förhålla sig till. Hur det slutar vågar hon inte sia om.

– Det är otroligt svårt att göra en bedömning i och med att det förändras så snabbt. Vi lyssnar på presskonferenserna varje vecka. Drömscenariot är att vi får bukt på smittan och kan välkomna all vår publik.

Och worst case?

– Att vi inte kan genomföra evenemanget överhuvudtaget.

Vad är sannolikheten att ni landar där?

– Jag vågar inte säga något där, givet att det förändras så snabbt. Det är ett resonemang och en bedömning vi behöver göra internt hos oss. Ytterst är det vår styrelse i Got event som fattar ett sådant beslut, säger Erika Olsson.

Vad är budskapet till dem som redan köpt biljett?

– Det vi kommunicerar till dem är att om evenemanget ställs in får de behålla sin biljett eller så får de pengarna tillbaka. Helst vill vi inkludera publiken, inte exkludera, säger Erika Olsson.

Siktar mot 70 000 besökare

I nuläget ligger biljettförsäljningen 15 procent före 2020 års siffror. Målet är att fylla Scandinavium alla dagar och därmed nå 70 000 åskådare.

– Det är mot det vi taktar, säger Erika Olsson.

Gothenburg Horse Show är en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport och har sedan starten 1977 lockat över 70 000 besökare årligen. Omsättningen är på 25 miljoner kronor. Trots att tävlingarna ställdes in 2021 lyckades arrangören undvika negativ resultatpåverkan.

Hur det blir 2022 är än så länge oklart.

– Det är många delar vi ska jobba igenom de närmaste två veckorna. Den avgörande frågan är hur de nya restriktionerna biter. Vi känner stort ansvar gentemot vår publik och att ta hand om dem, säger Erika Olsson.

2020 genomfördes Gothenburg Horse Show vecka åtta. Veckan därpå stängdes samhället ned på grund av coronapandemin.

– Vi hade tur den gången och var det sista evenemanget som genomfördes. Vi får hoppas på något liknande nu, säger Erika Olsson.

Euro Horse hänger ihop med tävlingarna

Parallellt med Gothenburg Horse Show planeras Euro Horse på Svenska mässan. Carin Kindbom är vd för mässan.

– Det jag kan säga är att vi följer utvecklingen. Det kommer tas beslut kring varje enskild mässa i den ordning de faller in i kalendern. Av de stora mässorna är Euro Horse näst på tur. Vi håller tummarna för att vi så snart som möjligt kan återgå till det normala, säger hon.

LÄS MER: Efter regeringens besked – Båtmässan ställs in

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.