Göteborgsvarvet stänger ute ryssar – öppnar för ”fredslopp”

Göteborgsvaret kommer inte tillåta ryska eller belarusiska deltagare i årets upplaga efter invasionen av Ukraina – trots att 14 redan är anmälda. Dessutom kommer det högst sannolikt genomföras ett ”fredslopp”, där pengarna oavkortat går till det invaderade landet.
– Situationen är både exceptionell och upprörande, då kan inte vi bara sitta still, säger Göteborgs friidrottsförbunds ordförande Jahja Zeqiraj.

ANNONS

Många aktörer inom idrotten har kommit att markera mot den ryska invasionen av Ukraina, både på ett internationellt och nationellt plan. I veckan berättade Gothia Cup att de inte kommer tillåta ryska lag delta i sommarens turnering, då de anser att landet ”gått över en gräns”.

Nu följer Göteborgsvarvet i samma spår. Göteborgs friidrottsförbunds ordförande, Jahja Zeqiraj, berättar att ryska och belarusiska löpare inte kommer välkomnas så länge sanktionerna mot Ryssland kvarstår.

– Då har vi landat i att både Göteborgsvarvet och Göteborgs friidrottsförbund står för demokrati, hållbarhet, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Vi är i grund och botten politiskt obundna. Det hindrar oss inte från att ta ställning i frågor som är politiska. Och i den här situationen är det än viktigare att uttala sig, säger Zeqiraj och utvecklar:

ANNONS

– Vi ser att det är en pågående, oprovocerad invasion av ett fredligt grannland. Det Ryssland gör, genom att skapa den här tragiska och humanitära krisen, innebär att vi är nödgade att fatta det här beslutet.

Det här är handlar ju ändå om civilpersoner som inte har något att göra med att Rysslands invasion av Ukraina. Varför vill ni göra den här markeringen på individnivå?

– Vi ser att utvecklingen i Ukraina är alltmer förödande. Det här är vårt sätt att fördöma, även om det innebär att det är civilpersoner som blir drabbade i det korta perspektivet. Vi har ett ansvar som organisation att agera, även om det i det här fallet drabbar individer. Det är den gränsdragning vi gör för närvarande.

Jahja Zeqiraj är ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.
Jahja Zeqiraj är ordförande för Göteborgs friidrottsförbund. Bild: DANIEL STILLER

Öppnar för fredslopp

Men att förbjuda ryska och belarusiska löpare är inte den ända åtgärden som vidtas. Zeqiraj berättar att det finns planer på att genomföra ett lopp där alla intäkter oavkortat går till Ukraina. Beslutet kommer fattas på ett extrainkallat styrelsemöte alternativt genom ett ordförandebeslut, där möjligheterna att bidra ekonomiskt till Ukrainas folk ska ses över. Loppet ska gå så snart som möjligt, enligt Zeqiraj.

– Det är bara idéer som har kommit upp nu från organisationen att vi borde kunna göra ett lopp där alla pengar oavkortat går till Ukraina. Vi kan inte göra mycket, men gör ändå små åtgärder för att fördöma och markera mot de ryska oprovocerade krigshandlingarna,. Det är det det handlar om för oss. Situationen är både exceptionell och upprörande och då kan inte vi bara sitta still. Vi måste göra en markering.

ANNONS

Hur skulle loppet vara utformat?

– Det kan handla om att det antingen är på Ullevi eller Slottsskogsvallen. Att vi öppnar upp och har ett lopp där för intresserade. Det kan te sig på olika sätt. De exakta ramarna vet jag inte ännu, det här är en idé som har kommit från organisationen.

Så det ligger mer på idéstadiet?

– Ja, men också i ett stadium där det går att genomföra. Vi behöver göra mer, det här är vårt sätt.

LÄS MER:Gothia Cup välkomnar inte lag från Ryssland

LÄS MER:Arenan blir fältsjukhus – för sårade ukrainare

LÄS MER:Så har idrotten svarat på den ryska invasionen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS