Göteborgs bästa simmare flyttade till Stockholm för att rädda karriären

Nu sällar sig Göteborgs enda landslagssimmare till kören av kritiker gällande bristen på simhallar i staden.
– Om Göteborg siktar på att bli Sveriges ledande idrottsstad – lyssna på de som kan saken, säger Isak Eliasson, 25. Själv flyttade han till Stockholm för att rädda karriären.

ANNONS
|

Det var i förra veckan GP skrev om de allt längre köerna till simskolorna och bristen på badanläggningar i Göteborg.

Sedan 1980 har det bara byggts en enda simhall i Göteborg, vilket är avsevärt färre än i Stockholm och Malmö. Detta går även ut över föreningarnas ungdomsverksamheter och elitaktivas möjligheter att satsa på sin sport.

Kommande renoveringar och ovissa investeringar spär på osäkerheten för dem som är i behov av att nyttja stadens simanläggningar.

Exempelvis dröjer byggstarten av ett nytt bad i Kortedala tills Isdala har ersatts av en ny ishall på Kviberg. Samtidigt utreder Idrott- och föreningsnämnden för närvarande Centralbadets framtida placering. Inte heller här finns en definitiv tidsplan.

ANNONS

”Finns inget som lockar i Göteborg”

En som har reagerat på hastigheten i processerna är den tidigare landslagssimmaren och nuvarande EU-parlamentarikern David Lega (KD).

– Risken finns väl att Sarah Sjöström har rollator innan de har landat det här, har han sagt.

LÄS MER:David Lega kritisk till att inga nya simhallar byggs

En som fick nog av utdragna processer och avbrutna utredningar är Isak Eliasson. För att behålla sin plats i landslaget och fortsätta satsningen mot världstoppen valde han 2017 att lämna Göteborg för Stockholm.

– Jag ville inte flytta egentligen, men för mig som elitidrottare finns inget som lockar mig att vara i Göteborg, säger han.

Ihop med sina duktiga klubbkompisar i Mölndals Allmänna Simsällskap blev bristerna till slut omöjliga att hantera.

– Tittade man på Stockholm och Skåne var de två per bana i stället för oss som var 20 per bana. Vi låg i varandras fötter och simmade, säger han.

Då fattade Isak Eliasson ett beslut som han inte har haft anledning att ångra sedan dess.

”Jäkla bra läge att inse allvaret i frågan”

Elitsatsningen fick fortsätta på annan ort.

I GP har Isak Eliasson läst om simhallsbristen och har en uppmaning till stadens politiker.

– Det är ett jäkla bra läge att inse allvaret i frågan, inte bara för föreningslivet utan för simkunnigheten. Simning är en livsnödvändig egenskap, säger han.

ANNONS

I början av november är Isak Eliasson enda göteborgare i den 15-mannatrupp som ska försvara Sveriges färger vid kortbane-EM i ryska Kazan. En finalplats är inom räckhåll.

Enligt egen utsago hade han aldrig tagit en plats i den truppen om han hade valt att stanna kvar i Göteborg.

– Absolut inte. Inte nu. När jag har åkt hem för att hälsa på familjen funderar jag inte ens på att åka till Valhalla för att träna. De säger att det är brist på utrymme och att man behöver höra av sig flera månader i förväg för att boka, säger Isak Eliasson.

Innan flytten till Stockholm innehöll landslaget flera simmare från Göteborg. Elias Isaksson räknar upp Robin Andréasson, Christoffer Carlsen och Joline Höstman.

”Simningen dog på något sätt ut i Göteborg när vi stack”

– ”Koffe” och Robin var tvungna att kombinera sin elitverksamhet med heltidsarbete. De hade inget som helst stöd från föreningarna, för föreningen hade ingen möjlighet att ge det, säger Isak Eliasson.

Samtliga har därefter bytt klubb eller slutat.

LÄS MER:Centralbadet i Göteborg kan hamna i arenaområdet

I Stockholm är situationen en annan. Isak Eliasson kompletterar ett ekonomiskt stöd från Sveriges olympiska kommitté med lön från sin förening. En förklaring till skillnaderna är färre aktiva simmare i Göteborg.

– Bredden har dött ut i Göteborg. När vi stack därifrån för att satsa mot eliten dog simningen på något sätt ut i Göteborg, säger Isak Eliasson och förklarar vad han syftar på:

ANNONS

– Hallen i Mölndal föll ihop och de var tvungna att bygga ett panikbad på parkeringen. Kommunen väntade alldeles för länge. Kungsbacka har fått ny hall nu, även där väntade de alldeles för länge. I Göteborg väntar och skjuter man också på det alldeles för länge. Jag kan inte sätta mig in i ens varför, säger Isak Eliasson.

I Stockholm tränar han på Svenska simförbundets nationella elitcenter och delar yta med andra Stockholmsklubbar i Eriksdalsbadet.

”De förutsättningarna existerar inte i Göteborg”

– Jämför man exempelvis med Göteborg Sim och S02 är de inte i närheten av Stockholmsklubbarna. Skillnaden är att jag har jättebra träningstider på morgnarna. Vi har klubbar och förbund för att vi ska få de bästa förutsättningarna och få ihop vardagen mellan träningarna och för att vi ska må bra psykosocialt.

Isak Eliasson håller med klubbchefen i Göteborg Sim, Michael Stones, om av att det krävs en tydlig simskoleverksamhet för att skapa en bredd i föreningarnas ungdomsled, något som i förlängningen är en förutsättning för en spetsigare elit.

– Ju fler aktiva, desto bättre ekonomi. På så sätt kan föreningarna ge tillbaka till dem som valt att elitsatsa som senior. De förutsättningarna existerar inte i Göteborg just nu.

Är inte simmarna för dåliga i Göteborgsområdet?

ANNONS

– Absolut inte. Vi har inga genetiska problem. Går du på stan ser du många som är två meter långa, kraftigt byggda och har möjlighet att bli bra simmare där med!

Isak Eliasson tävlar numer för Spårvägen Simförening.
Isak Eliasson tävlar numer för Spårvägen Simförening. Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Skillnaden är en annan – och kopplad till tradition och tillgänglighet.

– Det är inte aktuellt att börja simma här som i andra städer. Utmaningen är att nå ut i ytterområden där simkunnighet är som lägst. Det är något man måste inse allvaret i. Man måste ge förutsättningar till alla.

Varje sommar ser Göteborgs enda landslagssimmare hur folk ger sig ut på sjön och till badplatserna, utan att kunna simma. Frågan är om lösningen är fler badvakter eller att lära folk simma.

Kommer nya talanger i Stockholm hela tiden

– För mig är svaret självklart: Att folk har någonstans att simma. Det kommer även att göda föreningslivet. Om Göteborg siktar på att bli Sveriges ledande idrottsstad, lyssna på dem som kan saken. De vet vad som behövs. Och så bygger man efter det. Hur många liv kan inte räddas om man skyndar på byggandet?

LÄS MER: Kompetenscenter för elitidrott startar i Göteborg

Nationellt har Göteborg hamnat på efterkälken i tävlingskonkurrensen.

– Som näst största stad i Sverige har Göteborg inte på topp fem-listan att göra. Det är ett fiasko, sett till vad vi hade kunnat vara, säger Isak Eliasson.

ANNONS

Han jämför med sin nuvarande hemstad.

– I Stockholm kommer det upp nya talanger hela tiden. Det är det som lockar mig att vara kvar här. Min känsla är nästan att simförbundet har gett upp på Göteborg. Dialogen från tidigare finns där inte riktigt. Hade det funnits en simhall i Göteborg som varit av högsta klass och jag hade haft valet … jag ville inte flytta egentligen.

Kan du tänka dig att återvända till Göteborg för simningens skull på sikt?

– Ja, absolut. Om beslut och spadtag för en ny simhall med nuvarande visioner tas inom en relativt snar framtid.

Det är högst oklart om ett centralbad hinner färdigställas under Isak Eliasson aktiva elitsatsning.

– Att få den typen av arena är simidrottens våta dröm och skulle ha potential att bli ett nytt nationellt center. Blir det inte en flytt tillbaka till Göteborg med sikte på idrotten som aktiv så är det i så fall eventuellt i en roll för att jobba med att utveckla simningen i vår stad för kommande generationers skull, säger han.

ANNONS