Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Björn Goop efter segern i Prix d'Amerique. Bild: SCOOP DYGA
Björn Goop efter segern i Prix d'Amerique. Bild: SCOOP DYGA

Goops mäktiga milstolpe – tagit 7 000 segrar

För drygt ett år sedan klev han förbi sin pappa Olle Goop som den travkusk som vunnit flest gånger genom tiderna.
Nu har Björn Goop skrivit ny travhistoria. Travkusken från Mölndal har nämligen vunnit 7 000 gånger.
– Det är en mäktig siffra. Det är helt fantastiskt, säger Björn Goop.

År 1996 tog Björn Goop sin första seger som kusk. På frågan om travlegendaren kommer ihåg den tvekar han inte en sekund. Det var med Scotch Ville på Axevalla.

– Jag kommer ihåg att det var väldigt nervöst och att vi hade det sämsta utgångsläget. Vi hade spår 1 i 1 600 meter volt och det var ingen som förväntade sig att vi skulle vinna. Det var en överraskning, säger Björn Goop.

Numera är det sällan en överraskning när Björn Goop är först över mållinjen. Travkusken från Mölndal har varit en av de absolut största under 2000-talet. Han har utsetts till Årets kusk fem gånger, han har det svenska rekordet i antal segrar under ett år (501 stycken) och i pengar har Goop kört in 757 miljoner kronor.

Förra året kom kanske en av de största milstolparna i hans långa karriär. Då klev han nämligen upp som den travkusk som vunnit flest lopp någonsin och rekordet tog han av ingen mindre än hans pappa, Olle Goop.

– Det var lite dubbla känslor. På ett sätt var det otroligt kul att vara den som tagit flest segrar, men det var speciellt att ta rekordet från pappa. Men på sätt och vis var det också kul att det var just jag som gjorde det, säger Goop.

Nu har också Björn Goop skrivit ny travhistoria. En ny gräns är sprängd. Han har nu vunnit 7 000 lopp i karriären.

– Det är en mäktig siffra. Det är helt fantastiskt. Det har verkligen gått otroligt bra i min karriär. Jag är ingen sådan som håller någon jättekoll på statistik. Det är klart att man ibland måste göra det för att se vart man kan förbättra sig, men annars är jag ingen som följer statistik. Jag lägger mitt fokus på att hela tiden utvecklas och försöka bli bättre, säger Goop och fortsätter:

– Det är lite det som är grejen med den här sporten och därför jag och så många andra håller på så länge. Du lär dig någonting nytt varje dag och utvecklas hela tiden och det är det som är så roligt.

"Travsporten har berikat mig"

Av dina 7 000 segrar, finns det någon som sticker ut lite extra?

– När jag vann Prix d'Amerique med Readly Express. Det var såklart väldigt stort. Sedan har man vunnit många mindre segrar som varit väldigt betydelsefulla för karriären, men Prix d'Amerique är den största.

Hur många segrar det kommer bli innan karriären är över vill Björn Goop låta vara osagt, men det lär inte dröja innan ett gäng till trillar in. I helgen är det SM-dags på Åby-travet, men då är travstjärnan i Finland och kör.

– Jag tänker inte på hur många lopp jag kommer vinna. Travsporten har berikat och gett mig så otroligt mycket, säger Björn Goop.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.