Golfstjärnan Lydia Kos mens-svar hyllas

Golfstjärnan Lydia Ko hade problem med ryggen och fick behandling på banan. Efter tävlingen var hon ärlig med att besvären hängde ihop med mensen och för det hyllas hon stort.
– Äntligen har vi en inkörsport för att diskutera det. Så bra gjort Lydia, säger psykologen Karen Nimmo till nyzeeländsk radio.

ANNONS
|

Lydia Ko blev världsetta som 17-åring och efter några tunga år är nyzeeländskan tillbaka i toppen som 25-åring, nu som världstrea.

När LPGA-touren landade i Kalifornien slutade hon delad trea men under sista rundan hade hon problem men ryggen och bad om behandling.

Efter tävlingen fick hon frågor om ryggbesvären och om hon tror att det kommer påverka hennes spel framöver.

– Jag hoppas inte det. Det är den tiden på månaden. Jag vet att kvinnorna som tittar tänker: ”Jag fattar”. När det händer blir jag stel i ryggen och blir helt sned. Det är inte första gången Chris (fysioterapeuten Chris Wicker) ser mig vara sned. Men det kändes mycket bättre efter hans behandling. Så, varsågod, svarade 25-åringen.

ANNONS

Hyllas efter svaret

Kos ärliga svar har uppmärksammats och hyllats stort.

”Bra gjort av Lydia Ko. Vi borde normalisera att idrottskvinnor pratar om sin mens så här. Det är ingen ursäkt eller något pinsamt, det är bara en av kroppens funktioner”, skriver ESPN:s sportreporter Zenia D'cunha.

Golfreportern Lisa Cornwell skriver:

”Det gjorde min kväll, kanske mitt år”.

Även från politiskt håll lyfts Kos svar fram. Den nyzeeländska politikern Marama Davidson skriver på Twitter att symtom från mensvärk inte är tillräckligt erkända och hyllar att det nu lyfts.

Nyzeeländsk radio, Today FM, har pratat med psykologen Karen Nimmo som arbetat med flera elitidrottare.

– Det är verkligen sunt att vi faktiskt nämner det som en normal del av sporten och som måste tas med, inte bara fysiskt utan också psykiskt. Menstruationsproblem är en vanlig del av elitidrotten, och äntligen har vi en inkörsport för att diskutera det. Så bra gjort Lydia, säger hon.

LÄS MER:Skadegörelse på Hills golfbana – greener förstördes: ”Det är kass”

LÄS MER:Norman efter saudibråket: Vi ska leverera

LÄS MER:Stark efter segern: "Varit lite kämpigt"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS