Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thorbjörn Olesen.  Bild: CHRISTOPHER HANEWINCKEL
Thorbjörn Olesen. Bild: CHRISTOPHER HANEWINCKEL

Golfstjärnan åtalad för sexuella trakasserier – var ett av Hills stora dragplåster

Den 22 augusti drar Europatour-tävlingen Scandinavian Invitation igång på Hills GK. Men en av tävlingens starkast lysande stjärnor skakas nu av en rejäl skandal.
Dansken Thorbjörn Olesen åtalas för sexuella trakasserier och våldsamt motstånd och ska enligt Jyllands-Posten upp i brittisk rätt om två veckor.
– När det här händer så är det ingenting annat än kass, säger Hills vd Mats Sterner.

Thorbjörn Olesen har enligt flera medier åtalats för sexuella trakasserier och våldsamt motstånd av brittiskt rättsväsende. Händelsen som ligger bakom åtalet ska ha ägt rum under en flygresa mellan USA och England. Enligt Jyllands-Posten ska Olesen, rankad 64 i världen, varit kraftigt berusad under flygningen. Bland annat ska han ha kissat i gången mellan sätena, sexuellt trakasserat en sovande kvinnlig passagerare och hamnat i kraftig ordväxling med både passagerare och kabinpersonal.

Den brittiska polisen, Metropolitan Police Service, bekräftar i ett mejl för Jyllands-Posten att dansken nu står åtalad för händelserna och ska upp i rätten om två veckor.

För Hills GK innebär skandalen att en av Scandinavian Invitations på förhand namnkunnigaste spelare hamnar i uppmärksamhetens centrum av helt fel anledning.

– Om du frågar mig så tycker jag det både är trist och beklagligt. När man som värdklubb ser att något sånt här händer med en av huvudspelarna så är det inte annat än kass. Det blir fel fokus på tävlingen. Vi vill inte fokusera på ett dåligt beteende hos honom. För det är inte okej någonstans, säger Mats Sterner.

"Vi har inte hört om någon avstängning"

Hills kan inte själva besluta att stoppa en spelare från att tävla, utan det är arrangerande Europatouren som i så fall skulle få fatta ett sådant beslut. Mats Sterner hade kontakt med touren tidigare i veckan.

– Vi har inte hört någonting om någon avstängning eller så. Om de väljer att sätta upp regler för vilka som får delta så gör de det. Vi kan uttrycka att det här är opassande, men sedan ska vi vara försiktiga med vad vi säger innan spelaren har blivit dömd för något. Annars gissar vi bara att han har betett sig illa. Det blir touren själva som får agera, det är inte vår uppgift, säger Mats Sterner.

Han menar att Hills GK inte vill lägga kraft på detta utan fokusera på att genomföra en så bra tävling som möjligt.

– Jag är helt övertygad om att det kommer andra spelare som drar till sig större och intressantare uppmärksamhet än han. Alexander Norén hoppas vi mycket på, till exempel. Det här får bli Olesens grej och så kommer vi bara fokusera på tävlingen. Eftersom han ska till domstolen om två veckor så är frågan om han ens kommer kunna vara med här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.