Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Golden States spelmotor Stephen Curry gjorde flest poäng när laget mötte Los Angeles clippers i första åttondelsmötet.

Golden State inledde slutspel med vinst

NBA-slutspelet inleddes i USA på lördagen och mästarlaget Golden State Warriors höll för favorittrycket och vann sin första åttondelsmatch. Golden State jagar sin tredje raka mästerskapsvinst.

Många experter är eniga i sina gissningar om att Golden State, hemmahörande i Oakland i Kalifornien, kommer att ta sig hela vägen till final.

På lördagen togs ett första litet steg när Los Angeles Clippers besegrades i åttondelsfinal på hemmaplan i första mötet i bäst av sju matcher.

Golden State hade grepp om matchen, om än med liten marginal, i samtliga perioder. Slutresultatet skrivs 121–104, med periodsiffrorna 36–27, 33–29, 29–23 och 23–25.

Lagets fixstjärna, guarden Stephen Curry, var tillbaka i spel efter att ha stått över sista grundseriematchen på grund av en vristskada och gjorde flest poäng – 38 stycken.

Förste svensk

Tar sig laget till final så är det inte bara tredje raka mästerskapstiteln som står på spel, det är även femte året i rad som man spelar i finalen.

Och inte att förglömma – första gången som en svensk spelare har chans att ta hem mästartiteln.

Sedan i höstas spelar Jonas Jerebko i Golden State efter att ha plockats över från Utah Jazz.

- Jag håller med om att chanserna är stora (att vinna NBA), men det är mycket som ska klaffa for att lyckas tre år i rad, sade Jerebko till TT i samband med lagbytet i höstas.

Även om Jerebko inte är med i förstafemman har han fått relativt mycket speltid under grundsäsongen, i genomsnitt nästan 18 minuter per match. I åttondelsfinalen mot L A Clippers fick svensken däremot bara 1.41 minuter på plan, och noterades inte för några poäng.

Förändring på gång

En eventuell NBA-mästartitel i år markerar även slutet för Golden State som Oakland-lag.

Nästa säsong flyttar man till den nya hemmaarenan Chase Center i San Francisco. Det spekuleras även i om en av lagets stora stjärnor Kevin Durant, som nästa säsong inte längre är kontraktsbunden till laget, kommer att lämna.

Golden State och Los Angeles Clippers möts nästa gång natten mot tisdag. Vinnaren i åttondelsmötet möter Houston eller Utah, som spelar sin första åttondelsmatch natt mot måndag, svensk tid.

Även om experter är hyfsat eniga om att Golden State tar sig till final går åsikterna isär om vilket lag man kommer att få möta där. Av nio experter som tv-bolaget CBS pratat med gissar fem att Toronto kommer att stå för motståndet i NBA-finalen, tre gissar att Kalifornienlaget får möta Milwaukee i final och en tror att det blir Golden State mot Philadelphia.

Ytterligare tre åttondelsmatcher spelades på lördagen, lokal tid: Philadelphia mot Brooklyn, 102–111, Toronto mot Orlando, 101–104, och Denver mot San Antonio, 96–101.