Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmö och AIK spelade 0–0.

Goitom: "En bra poäng i kampen om Europa"

Något säkrat Europaspel för femte säsongen i följd fick AIK inte fira. Krysset (0–0) borta mot klara SM-guldvinnaren Malmö FF var dock ett steg på vägen för allsvenskans tabelltvåa.

Vid seger borta mot Malmö FF, som säkrade sitt andra raka SM-guld i förra omgången, hade AIK säkrat en pallplacering i allsvenskan och därmed spel i Europa för femte säsongen i rad. Nu slutade mötet i Skåne inför 19 535 åskådare mållöst.

"Helt klart vassare lägen"

AIK har inte vunnit borta mot Malmö sedan 1996. Elva gånger har MFF vunnit – åtta möten har slutat oavgjort. Nu hade Solnaklubben flera bra målchanser, men MFF-målvakten Fredrik Andersson storspelade i sin första allsvenska match för säsongen.

- Vi har helt klart vassare lägen. De har väl lite mer boll, men vi har jättebra lägen för att ta tre poäng. Om det är någon gång vi skulle vinna under alla åren är det kanske i dag, säger 33-årige Goitom.

En poäng på de två återstående omgångarna bör dock räcka för att AIK, på 51 poäng, ska sluta som sämst trea. Trean Djurgården står på 49 poäng medan Östersund och Häcken har 46 pinnar, men en klart sämre målskillnad än AIK.

- Vi har ju både Europa League och att bli bäst i staden att tänka på. Mot Göteborg och Örebro går vi in för att ta sex poäng, säger Goitom.

AIK har stabiliserat sig i toppen av allsvenskan de senaste åren och har endast missat pallplats två säsonger sedan SM-guldet 2009.

- Klubbledningen har ju gjort något rätt med att etablera AIK bland topp tre i allsvenskan. Det är inte så mycket jojo längre. Men vi har fortfarande ett steg att ta och det är att vinna SM-guld, säger Henok Goitom, som är inne på sin femte säsong i AIK.

"Förhoppningsvis nästa år"

Sker det nästa år?

- Man brukar säga så varje år. Men som sagt – vi är stabila och varje år går vi för guldet. Fram tills nu har det inte blivit så, men förhoppningsvis nästa år.

Vad skiljer mot MFF, som nu har tagit fem SM-guld på 2010-talet?

- Har man 500 miljoner tror jag att det skiljer ganska mycket. Jag ska inte ta bort någonting från Malmö. De tog sig till Champions League (2014, 2015) och de har haft en bra strategi för att göra det. Kan vi avancera till Europa League-gruppspelet och få in lite miljoner där också, är det klart att vi kan bygga vidare från det. När vi möter Malmö känns det ändå alltid jämnt, säger Henok Goitom.