Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Calle Halfvarsson under tisdagens pressträff med skidlandslaget inför VM i österrikiska Seefeld.

Godisfri månad för formstark Halfvarsson

En formstark Calle Halfvarsson hoppas överraska redan i VM:s inledande sprint. Uppladdningen har inneburit hård disciplin, orkestrerad av den tidigare landslagsstjärnan Johan Olsson.

Hans huvudmål under skid-VM i Seefeld är 15 kilometer klassiskt nästa onsdag. Men Calle Halfvarsson ska inte räknas bort i den inledande fristilssprinten på torsdag.

29-åringen tycks ovanligt harmonisk på den österrikiska högplatån, som majestätiskt ramas in av bergskedjan Wettersteingebirge.

- Antingen är det att jag är i väldigt bra form eller så är banorna relativt lätta här, säger Calle Halfvarsson.

Överlägsen på SM

Efter årsskiftet följde en utdragen sjukdomsperiod, men den verkar nästan bara ha gjort honom gott. Halfvarsson gjorde en stark stafettsträcka i världscupen i Ulricehamn, följde upp det med att vara förkrossande överlägsen på SM i Sundsvall, och hade sedan goda tendenser under sprinthelgen i Lahtis för drygt en vecka sedan.

- I Sundsvall började formen krypa sig på, det var nästan lite skrämmande lätt när jag var ute och åkte, jag tyckte inte att jag blev trött. Varje backe jag körde var det en väldigt bra formkänsla, och det har hållit i sig. Jag hoppas att det håller i sig hela mästerskapet.

Många svenska fans har säkert rivit sitt hår framför tv-rutan när Calle Halfvarsson har strulat som mest. Brutna stavar, fall och taktiska misstag har flera gånger sinkat den höga potential som Halfvarsson trots allt har. Men inför VM-sprinten har han en gång för alla lärt läxan, säger han.

- Jag har en klar taktik för hur jag ska köra sprinten. Det kommer att se lite annorlunda ut mot hur det har sett ut tidigare under säsongen. Det blir spännande att se vad jag kan göra.

TT: Hur har det sett ut tidigare under säsongen?

- Det har sett ganska dåligt ut.

Inte lurpassa

Han säger det inte rätt ut, men taktiken innebär förmodligen att inte ligga och lurpassa långt bak i fältet.

- Det är ju det som är med skejtsprint, jag har fastnat många gånger. Det var samma sak i Lahtis, och jag blir väldigt besviken på mig själv. Där tog jag starten i kvarten, jag var före (Johannes Høsflot) Klæbo, men sedan tvekade jag i första backen och tänkte att jag skulle lägga mig bakom. Och på bara några sekunder var jag sist i fältet och kunde inte ta mig om. Jag vill ändra den taktiken.

I sin jakt på en första individuell mästerskapsmedalj har han tagit hjälp av en riktig expert. Den tidigare landslagsstjärnan Johan Olsson, i dag ledare, var erkänt bra på att pricka formen, och tog under karriären sju individuella mästerskapsmedaljer.

- Han har gett några tips som jag verkligen har följt till punkt och pricka in mot det här mästerskapet. Det är små detaljer som jag kanske har varit lite slapp med inför tidigare mästerskap. Jag har tränat hårt och tänkt att det bara är det som ska ta mig in i mästerskapen, att det ska räcka. Men det räcker inte.

Godisstopp

Efter lite tjat avslöjar han en av detaljerna.

- Jag har inte ätit en godisbit på i alla fall en månad. Det är en grej som jag har hållit igen med.

Johan Olsson brister ut i ett stort, varmt skratt när han får frågan varför Halfvarsson inte får äta godis.

- Jasså han har sagt det? Han får inte äta godis, haha. Oj, jävlar vilken coach jag är, säger Johan Olsson.

Han skrattar mer. Sedan förklarar han varför det faktiskt kan vara viktigt.

- Små disciplinära mål varje dag tror jag är otroligt kraftfullt på sikt. Det där är något som jag själv jobbade väldigt mycket med, för att avdramatisera det som man ska göra sedan. Och när man väl står på startlinjen så känner man att man har gjort massvis av små disciplinära saker för att vara så bra som möjligt.