Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Joel Marklund/Bildbyrån
Bild: Joel Marklund/Bildbyrån

Mattias Balkander: Gnugga, skava, brunka – jag älskade varje sekund

Bara i mästerskapsmatcher som slutar lyckligt finns det en tjusning i spel helt utan boll. Gnugga, skava, slita, brunka, nöta. Det här var en sådan kväll. Som det gnuggades, skavdes, slets och brunkades! Jag älskade allt av det. Tack Sverige. Och tack Robin Olsen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Efter en dryg timme fick Luis Enrique nog. Efter det bytte han in vad han hade och ut det som inte hade fungerat.

För så här är det. Spanien är inget självspelande piano, snarare ett pågående experiment. När Janne Anderssons startelva mer eller mindre varit självskriven i ett halvår är Luis Enriques utmaning snarare överflödet. Hur han än gör kommer kritik.

LÄS MER: Robin Olsen med jätteräddningar när Sverige kryssade

Han kan räkna med att det blir lite av den varan efter 0-0 på Estadio de la Cartuja.

Allt på grund av att Sverige gjorde det som Sverige hade planerat att göra; täppte igen, sänkte tempo, hängde ihop och fick kramp.

2002 gav Thomas Ravellis vänsternäve honom utmärkelsen århundradets svenska idrottsögonblick. Det var förra århundradet. Olsens monsterräddning på Olmos skott efter en kvart borde rimligen göra honom till en kandidat nästa gång det priset ska delas ut.

Robin Olsen svarade för två matchavgörande räddningar

Som känslan var just när slutsignalen ljöd är att han kommer att konkurrera med sig själv. Fotparaden efter 90 minuters spel var mer än världsklass, om något kan vara det.

Tidigare hade Marcus Danielson gjort vad han kunde för att bjuda spanjorerna på ett mål. Sedan gjorde han vad han kunde för att stoppa dem och var ihop med Robin Olsen och Alexander Isak Sverige främste. Även Sebastian Larsson är värd ett hedersomnämnande. Viktigt att säga är att ingen föll ur ramen. När jag tänker efter var kanske Victor Nilsson Lindelöf allra bäst. Det bara snurrar här nu.

Förr fanns gurkburkar, nu är det mittbackspar från gurkstaden Västerås som gäller. Visst är de härliga!

Efter slutsignalen lämnade Janne Andersson sitt tekniska område, stegade fram mot Luis Enrique, sträckte fram kardan och bockade. Det var ett ”tack för uppvisningen”, men också tack för god match. Det här kunde lika gärna ha blivit svensk seger.

Isak fick mig att tänka på Pelé – mjuk magi

Ni vet vad jag syftar på.

Vi hamnar inom fotbollen ibland i omedelbara jämförelser med historien. Vem jag ska jämföra Alexander Isaks aktion i det spanska straffområdet efter cirka timmen är oklart. Jag kom och tänka på Pelé, för inte ens Zlatan Ibrahimovic gjorde sådant. Perfekt teknik, mjuk magi.

Allt kommer såklart landa i knäet på Marcus Berg, och visst hade man önskat den kommande IFK-anfallaren ett lyckligare öde och inte som nu, att bollen studsade över foten och förbi ett vidöppet ledningsmål.

I nästa match väntar Slovakien och Marek Hamsik som under sin tid i IFK Göteborg bara fick vinna en enda match. På måndagskvällen ”skrällde” hans Slovakien mot Polen och blir definitivt en nöt att knäcka för Victor Nilsson Lindelöf & Co på fredag. Allt tidigare snack om att slovakerna är gruppens slagpåse är bara att glömma.

Glädjen gick inte att ta miste på

Undantagstillstånd och terrorhot 2016, viruspandemi och reserestriktioner 2021. Det ska inte vara lätt att arrangera fotbolls-EM. För flera av de svenska fans som tagit sig till Sevilla och Estadio de la Cartuja var Spanien-Sverige första fotbollsmatchen på plats på över ett år. Känslorna var därefter. Glädjen gick inte att ta miste på. Samtidigt kom många av dem som bokat biljett aldrig iväg. Det är sådana tider. Inget går att ta för givet.

Det gör något med oss. Plötsligt är en svettig promenad mellan arena och hotell här i Sevilla något att uppskatta. Kanske för coranapandemin något gott med sig till slut ändå?

Den svenska fotbollskvällen gick från ljummen till het, när kvicksilvret i termometern gick i motsatt riktning.

Tack för poängen.

Såvitt jag har förstått är det den som räknas.