Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

GLTK kan bli bäst i Sverige: "Fantastisk känsla"

I dag kan GLTK för första gången på 13 år bli bäst i Sverige. – Det är en fantastisk känsla att få spela om ett svensk mästerskapsguld, säger klubbens sportchef, Klar Ivarsson till GP.

Det är två olika typer av klubbar som i dag gör upp i SM-finalen. På ena sidan nätet storfavoriten och elitseriens serievinnare Fair Play TK från Malmö, som bygger sitt lag med etablerade stjärnor utifrån. De ställs mot ett GLTK som har tagit sig hela vägen fram till final tack vare ett annat framgångsrecept. 

– Jag tycker det är otroligt roligt att vi har lyckats nå hela vägen och att vi, till skillnad från många andra klubbar i elitserien som köper in sina spelare, har gjort det med egna spelare som bor och tränar i Göteborg. Det tycker jag är extra kul, säger Klas Ivarsson. 

I fjol nådde GLTK:s damlag hela vägen till SM-final - i år är det herrarnas tur. Tillsammans med Fair Play gick göteborgarna obesegrade genom höstens seriespel. 

– Vi har en bred trupp. Vi har haft sjukdomar och skador i laget, men ändå har vi haft spelare som har kunnat gå in och ersätta, det har varit avgörande.  

Vägen fram till final var dock inte helt enkel. Inför slutomgången av serien räknade GLTK med att man var tvungna att vinna bortamötet mot Kungliga TK med totalt 5-1 i matcher för att inte riskera att få se Upsala TK smita förbi och knipa andraplatsen i tabellen. Men GLTK lyckades "bara" vinna med 4-2 och man trodde att finalplatsen därmed gick förlorad, då göteborgarna räknade med att Upsala skulle besegra tabelljumbon Lund, som inte vunnit en enda match i serien, med matchskillnaden 6-0. 

– Vår match var klar en timma före alla andras matcher i sista omgången. Så när vi hade spelat klart mot Kungliga var vi säkra på att vi hade missat finalen. 

Men det visade sig att Lund, mot alla odds, hade knipit två matcher mot Upsala. Resultatet innebar att GLTK:s herrar var i SM-final för första gången sedan 2003. 

– Det blev en fantastisk överraskning! 

Väl där väntar nu tuffast tänkbara motstånd. Fyra av de fem senaste åren har Fair Play bärgat SM-guldet. Med stjärnor som den svenska Davis Cup-spelaren Isak Arvidsson och de danska importerna Frederik Nielsen och Martin Pedersen ser Klas Ivarsson skåningarna som favoriter. 

– Det är inte helt säkert att Nielsen kommer vara med, men oavsett är det ett oerhört starkt lag vi möter - och ett brett lag. Vi är lite underdogs, men vi har allt att vinna och det är en jäkligt skön känsla. 

Och GLTK kan, trots bortaplan, räkna med ett stort stöd på läktarplats. 

– Så blir det, vi har fixat en chartrad buss som åker ned, vilket är jättekul. 

Finalmötet inleds, precis som vid seriematcherna, med två dubbelmatcher innan de fyra singelmötena tar vid. 

– Kan vi ha 1-1 eller helst 2-0 efter dubblarna, då har vi en riktigt bra chans, säger Ivarsson. 

Vad skulle ett SM-guld betyda för klubben?
– Otroligt mycket. Det skulle vara fantastiskt kul för Göteborg att man med sina egna produkter, och utan inköpta utlänningar, kan bli bäst i Sverige.

Vill det sig riktigt väl för GLTK kan det bli dubbla SM-guld på söndagen. För klubbens P15-lag väntar SM-final i Växjö mot KLTK. Det stod klart efter att GLTK i går vann semifinalen mot Växjö med totalt 3-1 i matcher. 

Tränare: Jesper Brunström. 

Laget: Markus Eriksson, Sam Taylor, David Norfeldt, Dragos Madaras, Christian Samuelsson, Nicklas Timfjord, Viktor Stjern, Pierre Bonfré. 

Mest läst