Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Glen Kamara uttalar sig efter scenerna i Europa League-mötet

Europa League-matchen mellan Glasgow Rangers och Slavia Prag slutade i skandalscener med både anklagelser om rasism och misshandel.
Nu uttalar sig Rangers Glen Kamara, som ska ha blivit utsatt för rasistiska påhopp, för första gången.
”Vi svarta spelare är trötta på den friheten som trångsynta personer tillåts”, skriver han i ett uttalande.

Tjeckiska Slavia Prag vann torsdagens möte med Glasgow Rangers med 2–0, och tog sig därmed vidare i Europa League-slutspelet. I slutet av matchen uppstod kaosartade scener när ett bråk bröt ut mellan spelarna.

Glasgow Rangers tränare Steven Gerrard hävdade efter matchen att den finländske mittfältaren Glen Kamara blivit rasistiskt påhoppad av Slavia Prags mittback Ondrej Kúdela.

Slavia Prag gick direkt efter matchen ut och meddelade att påståendet inte stämde, samtidigt som man hävdade att Kúdela själv misshandlats av Kamara i spelartunneln.

Händelsen har efter detta blivit ett ärende för Uefa.

På fredagen bekräftade det europeiska fotbollsförbundet:

"Uefa känner till händelsen i tunneln efter matchen, där spelare från båda lagen var inblandade", säger man i ett uttalande.

"Vi inväntar domarrapporten innan vi kommenterar ytterligare."

Kamara bryter tystnaden: ”Finns ingen plats för rasism”

Nu bryter Rangers Glen Kamara tystnaden. På sociala medier har mittfältaren under fredagskvällen lagt upp ett uttalande.

”Det finns ingen plats för rasism eller fördomar inom fotbollen. Sedan i somras har flera av oss valt att knäböja för att visa vårt stöd till de som förlorat sina liv till följd av våld kopplat till rasism och om Uefa på riktigt vill 'ge rasism rött kort' så är det hög tid att införa nolltolerans”.

I sitt uttalande förklarar Kamara händelseförloppet under torsdagens match. Hur han först försökte att bryta upp ett spelarbråk på planen, något som slutligen kulminerade i att mittbacken Kúdela lutade sig mot Kamara med handen över munnen och sa: ”Du är en jävla apa, det vet du att du är”.

Kúdela har gett sin egen version via Slavia Prags hemsida: "Jag sade ’du är en jävla kille’. Det sades i affekt efter att motståndarna fått två röda kort för brutala påhopp, men jag förnekar rasism".

”Som spelare förväntar jag mig att vare sig jag eller någon annan år 2021 ska behöva utstå rasism på planen. De här vidriga orden ägde rum på den internationella scenen, och om Uefa inte agerar kommer jag att se det som att de säger okej till rasism”, skriver Kamara vidare i sitt uttalande.

Slavia Prag förnekar

Sedan tidigare har Slavia Prag slagit ifrån sig anklagelserna på sin webbplats, samtidigt som man anklagar Kamara för att ha misshandlat Kúdela i spelargången efter matchen.

"Laget fick inte komma in i omklädningsrummet och Ondrej Kúdela fick knytnävsslag i ansiktet av spelaren Kamara inför ögonen på tränaren Steven Gerrard. Uefa-representanten, som såg hela händelsen, blev chockad. Med hjälp från skotsk polis är laget nu tillbaka på hotellet", skriver Slavia på sin webbplats.

LÄS MER: Uefa utreder skandalmatchen i Glasgow

Steven Gerrard, som är tränare för Glasgow Rangers, kommenterade incidenten direkt efter matchen:

– Min spelare sade att det var rasistiskt. Det gör mig arg, jag känner Glen och litar på vad han säger till hundra procent. För varför måste någon hålla för munnen och viska i örat om man vill säga något på en fotbollsplan?

Under matchen fick även Rangers två spelare utvisade samtidigt som Slavias målvakt, Ondrej Kolár, fick föras till sjukhus efter en spark mot huvudet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.