Svenske målvakten Lasse Johansson håller koll på både puck och spelare i segermatchen mot Ryssland, där han blev stor matchvinnare med 43 räddningar. Bild: Alexander Nemenov/AFP/TT

Glödhet målvakt gav Garpenlöv första segern

En glödhet målvakt och ett sylvasst anfallsspel i drygt en period. Då kunde Tre Kronors nye förbundskapten Johan Garpenlöv fira sin första seger.
– Det känns jätte-, jättebra, sade Garpenlöv till Viasat efter 4–3-segern över ett stjärnfyllt Ryssland i premiären av Channel One Cup i Moskva.

Målvakten Lasse Johansson, till vardags i CSKA Moskva, räddade 43 av 46 skott i sin hemmaarena och blev den stora matchvinnaren i ett sällan skådat puckregn där ryssarna sköt 38 skott i de två avslutande perioderna.

Lägg därtill en sylvass svensk offensiv i drygt en period. Där var målvaktsfantomen också inblandad med en andraassist på första målet.

– Grabbarna sliter enormt och Lasse gör en fantastisk match, sade Garpenlöv som tog första segern på fjärde försöket som huvudansvarig.

Förbundskaptenen hade bytt ut halva laget jämfört med det som förlorade alla tre matcher i Karjalaturneringen i november.

Frejdig start

Då var det ett energifattigt och mediokert Tre Kronor som hade svårt med det offensiva spelet.

Allt det var som bortblåst nu.

Magnus Pääjärvi, som efter nio NHL-säsonger är tillbaka i Europa och KHL, visade sin klass direkt. Forwardsstjärnan fick ett jätteläge att göra 1–0 i början, men blev upphakad.

På den efterföljande utvisningen spelade Pääjärvi fram André Petersson som distinkt sköt 1–0 efter 3.56 i ryske målvakten Alexander Samonovs första kryss.

Daniel Brodin hittade samma kryss efter 11.43 och Tre Kronor hade fått en drömstart.

"Blev trötta"

Alldeles i början av andra perioden gjorde Malte Strömwall 3–0 på en kontring sedan Lasse Johansson i anfallet före avstyrt ett ryskt friläge.

Efter det målet blev det Ryssland mot Lasse Johansson.

– Det var två delar av matchen. Vi öppnade väldigt bra, sedan får de ett mål och vi blev lite trötta, sade Johansson, den förre Frölundamålvakten, till Viasat.

Vadim Sjipatjov spräckte nollan i slutet av den andra perioden och Kirill Kaprizov gjorde två mål i den tredje.

Men mellan Kaprizovs båda mål gjorde Rögleforwarden Daniel Zaar påpassligt 4–2 efter målvaktsslarv från Ilja Sorokin, Johanssons CSKA-kollega som ersatte Alexander Samonov efter det svenska 3–0-målet.

– Kul att få möta många lagkamrater och få vinna, sade Johansson.

Tre Kronor är spelledigt på fredagen och möter i helgen Finland (på lördag) och Tjeckien (söndag).