Glädjebeskedet: Holmlund gör framsteg – kan kommunicera

ANNONS
|

Efter många negativa besked under vintern har Anna Holmlund gjort framsteg i sin rehabilitering de senaste två månaderna.

-Hon har gjort ganska stora framsteg, och nu kan man kommunicera med henne verbalt i kortare, enkla meningar, säger Joar Båtelson, sportchef i det svenska skicrosslandslaget.

-Man kan få svar på en fråga, exempelvis. Sedan är det inga långa diskussioner. Hon behöver fortsatt återhämtning och lugn miljö runt omkring sig.

Enligt ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet känner Holmlund igen sin familj och sina vänner, och är glad åt att se dem.

Flyttar till Sundsvall

Tanken är att Anna Holmlund ska flytta från rehabiliteringskliniken i Danderyd till en lägenhet som hennes familj har ordnat, skriver Sundsvalls Tidning, och hänvisar till en platsannons på Arbetsförmedlingen, där man söker en personlig assistent till skicrosstjärnan.

ANNONS

-Om allt faller på plats med boendesituationen och hennes tillstånd, om allt följer planen, så planeras det att hon ska flytta hem till Sundsvall. Det kan ske under juli månad, men det får vi se, säger Joar Båtelson.

OS-brons i Sotji

29-åriga Holmlund är en av Sveriges mest framgångsrika vinteridrottare de senaste åren. Hon tog OS-brons 2014, VM-brons 2011 och har vunnit den totala världscupen i skicross vid tre tillfällen, senast säsongen 2015–2016.

Hon är uppvuxen i Sundsvall, men var bosatt i Stockholm när olyckan inträffade under ett träningsåk i italienska Innichen den 19 december förra året. Ensam i backen tappade hon balansen och föll så illa att hon slogs medvetslös.

Redan dagen efter skadan konstaterade Jakob Swanberg att Holmlund har omfattande hjärnskador som troligen kommer att ge bestående men, utan att kunna ge en mer detaljerad prognos.

Rehabklinik i Danderyd

Efter vård på sjukhus i italienska Bolzano flögs hon i mellandagarna hem till Sverige för behandling på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, innan hon den 1 februari flyttades till en rehabiliteringsklinik i Danderyd.

Lägenheten i Sundsvall kommer att ligga i direkt närhet till den vård- och rehabiliteringshjälp som Holmlund behöver, står det i annonsen. Den kommer att vara "anpassad för den omvårdnad och träning som står på Annas program framöver".

ANNONS

TT

Fakta: Anna Holmlund

Född: den 3 oktober 1987, i Sundsvall

Sport: Skicross

Klubb: Sundsvalls slalomklubb

Främsta meriter: OS-brons i Sotji 2014, VM-brons 2011, vinnare av den totala världscupen 2011, 2015 och 2016.

Karriär: Holmlund var en lovande alpinåkare med flera ungdoms-SM-guld och spelade också i flicklandslaget i fotboll. Hon tävlingsdebuterade i skicross först som 20-åring och redan året därpå vann hon sin första världscuptävling. 2011 tog hon hem den totala världscupen. I OS-debuten 2010 slutade Holmlund sexa. Säsongerna därefter råkade hon ut för två allvarliga knäskador och karriären var i fara. Men hon kom tillbaka och tog brons i OS i Sotji 2014. Sedan dess har hon varit sportens dominant med segrar i den totala världscupen både 2015 och 2016.

ANNONS