Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amerikanska tvåan Mikaela Shiffrin och de schweiziska guld- och bronsmedaljörerna Michelle Gisin respektive Wendy Holdener.

Gisin tog kombinationsguldet när Vonn åkte ur

VM-tvåan Michelle Gisin vann kombinationen i OS före Mikaela Shiffrin. Lindsey Vonn ledde efter störtloppet men åkte ur i slalomdelen i det som troligtvis var hennes sista OS-start.

Den schweiziska familjen Gisin trivs på OS. 2014 delade Dominique Gisin OS-guldet i störtloppet med Tina Maze.

Fyra år senare var det dags för lillasyster Michelle att kliva upp överst på pallen då hon vann kombinationen, efter att ha legat trea efter störtloppsdelen.

- Det var det största ögonblicket i mitt liv när hon tog guld och jag tror att den här dagen är ett av de största ögonblicken i våra liv. Men hennes guld kommer alltid vara störst, sade Michelle Gisin.

- Hon fick mig att tro att man kan nå stjärnorna och det gjorde jag i dag.

Vonns OS-tid över

Samtidigt som en stjärna föddes så tog troligtvis OS-karriären slut för en av världens bästa alpina damåkare genom tiderna. Fartfantomen Lindsey Vonn, 33, ledde visserligen efter störtloppet men i slalomdelen åkte amerikanskan ur och hennes OS-facit 2018 blev ett brons i störtlopp.

- Att få med sig ett brons hade kanske varit en besvikelse för andra men för mig var det fantastiskt, sade Vonn som grät mycket efter störtloppsbronset men inte alls efter uråkningen i kombinationen.

- Jag kommer nog att gråta sen men just nu är jag tömd.

Sedan tidigare hade hon ett guld i störtlopp och ett brons i super-G, båda i Vancouver 2010.

- När du blir äldre så får du en annan uppskattning av livet och de erfarenheter du fått. Jag uppskattar mycket mitt lag, alla som hjälpt mig hit, mina vänner och familj. Det har varit en fantastisk resa, sade Vonn om sina OS.

Shiffrin tog silver

Amerikanskan Mikaela Shiffrin låg sexa efter störtloppet men slalomdrottningen imponerade inte i slalomdelen. Visserligen tog hon ledningen i mål men hade bara tredje åktid. Ett bevis på den svaga slalominsatsen är att VM-tvåan i kombination från St Moritz, Michelle Gisin, som hade 1,21 tillgodo till Shiffrin efter störtloppet, bara tappade 24 hundradelar i slalomdelen.

Gisin var till slut en knapp sekund före Shiffrin.

- Efter guldet i storslalom så var jag hoppfull och positiv. Sen hade jag en tuffare dag i slalom men det känns bra ändå, sade Shiffrin.

Bronset gick till Wendy Holdener, Schweiz, som tog VM-guldet 2017. Ragnild Mowinckel, Norge, med två oväntade silver tidigare i OS, låg tvåa efter störtloppet men slutade fyra, tre tiondelar från medalj.