Olivier Giroud sköt Frankrike till kvartsfinal i fotbolls-VM.
Olivier Giroud sköt Frankrike till kvartsfinal i fotbolls-VM. Bild: Luca Bruno/AP/TT

Giroud historisk – Frankrike till kvartsfinal

Olivier Giroud gjorde mål i Frankrikes 3–1-seger mot Polen i fotbolls-VM i Qatar. Då blev han historisk som Frankrikes bästa målskytt, på herrsidan, genom tiderna. Frankrike är därmed klart för kvartsfinal.
– Vi är ett fantastiskt kompisgäng som trivs tillsammans – och det syns på planen, säger Giroud i C More.

ANNONS
|

Stjärnspäckade Frankrike var favorittippat i åttondelsfinalen mot Polen.

Det var Frankrike som inledde matchen bäst – men inledningsvis utan att skapa riktigt heta målchanser.

Missade superchanser

Det ändrades efter en knapp halvtimmes spel. Ett misstag från Polens vänsterback, Przemyslaw Frankowski, gav fransmännen öppet läge att kontra.

Ousmane Dembélé serverade Olivier Giroud öppet mål – men inlägget var dock en aning hårt – och anfallarens glidtacklingsavslut gick utanför.

Därefter var det polackerna som var nära att spräcka nollan. Tre gånger om. Piotr Zielinski fick fritt läge i straffområdet två gånger om, men Hugo Lloris räddade båda gångerna. Då fick Jakub Kaminski ett superläge. Yttermittfältarens avslut överlistade Lloris – men då dök Raphaël Varane upp och rensade på mållinjen.

ANNONS

Historisk målskytt

Strax innan paus tog Giroud revansch på sig själv. Veterananfallaren rullade enkelt in 1–0, fint framspelad av Kylian Mbappé.

Då blev 36-åringen även historisk. Giroud passerade nämligen Thierry Henry och är numera Frankrikes bästa herr-målskytt genom tiderna, med 52 landslagsmål.

– Det är fantastiskt. Det är en barndomsdröm att gå förbi "Titi" (Thierry Henry). Nu lägger jag det bakom mig och fokuserar på att ta mig så långt som möjligt med laget, säger Giroud.

I andra halvlek cykelsparkade Giroud in 2–0. Domaren hade dock blåst frispark till Polens Wojciech Szcezsny, och målet dömdes således bort.

Tröstmål för Lewandowski

Med en dryg kvart kvar var det i stället Mbappé som dubblade ledningen. 23-åringen placerade vackert bollen i krysset och har nu gjort åtta VM-mål i karriären.

På tilläggstid prickade Mbappé bortre krysset, när han skruvade in sitt andra mål i matchen. Anfallaren har nu gjort fem mål och två assist i turneringen.

I slutsekunderna reducerade Polens storstjärna Robert Lewandowski på straff.

Slutresultatet skrevs således 3–1 till Frankrike, som därmed är kvartsfinalklart.

Frankrike ställs mot vinnaren mellan England och Senegal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS