Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Johan Kristoffersson (tv) och Robert Dahlgren som tros göra upp om mästerskapet 2018. Men ingen av dem går säker. Många utmanare jagar bakom de två favoriterna.

Giganternas kamp i STCC-premiären

Den ene är världsmästare i rallycross, den andre regerande STCC-mästare. Många tror att det är Johan Kristoffersson och Robert Dahlgren som ska göra upp om mästerskapet 2018. Men ingen av dem går säker.

Det var många som gladdes när Robert Dahlgren förra året fick lyfta STCC-bucklan för första gången. Mannen som kallades "den ständige tvåan" fick äntligen stoltsera överst på pallen. Då deklarerade han trosvisst:

- Jag är tillbaka nästa år för att försvara min titel med målet att i fortsättningen bli kallad för "den ständige ettan".

Den kanske störste utmanaren till titeln, Johan Kristoffersson, kom fyra. Men då hans satsning på rallycross-VM krockade med STCC körde han bara fyra av sju tävlingsdagar. Räknar man enbart de fyra loppen vann Kristoffersson över Dahlgren med 215 mot 212 poäng.

- Målsättningen i år är att vara med att utmana om titeln. Men man får komma ihåg att det är ett av de tuffaste startfälten i STCC på många, många år, säger Kristoffersson.

Även STCC:s styrelseordförande Hans Bååth tror att det är öppet om vem som ska ta titeln.

- Jag är övertygad om att vi kommer att få se överraskningar, säger han.

Inget problem att hoppa

Johan Kristoffersson leder VM-serien i rallycross. I helgen vann han i Montalegre i Portugal den andra raka segern. Det snabba hoppet över till en STCC-bil bekymrar honom inte.

- Jag har lätt för att anpassa mig till olika bilar. Det är inget problem, säger han.

Helgen efter STCC hoppar han tillbaka in i rallycrossbilen för en ny deltävling, då på Circuit Jules Tacheny i Belgien.

- Visst är det lite annorlunda att köra rallycross. Men till slut handlar det om tre pedaler, en ratt och en växelspak så det är inte så stor skillnad.

Flera andra utmanare

Bakom de två giganterna finns det andra som utmanar om titeln.

• Daniel Haglöf, förra årets femma.

- Jag tippar mig själv som vinnare, före min teamkompis "Robban" Dahlgren, säger han.

• Veteranen Fredrik Ekblom, tvåa i fjol, är tillbaka i nytt team, Westcoast Racing.

• Micke Ohlsson, Tobias Brink och Philip Morin är andra namn som nämns.

Förare som försvunnit sedan i fjol är bland annat trean Fredrik Blomstedt, Dennis Strandberg och Ruben Kressner.

Nytt för säsongen

STCC gör inför säsongen om tävlingsformatet igen. Man återgår till två race per tävlingshelg och återinför den omvända startordningen.

Nytt för säsongen är också en tävlingshelg på Rudskogen i Norge i september. Det är den femte banan utanför Sverige i STCC:s historia som får arrangera ett race. Samtidigt försvinner Solvalla som tävlingsarena.

STCC kommer i år också att innehålla en junior-klass, JTCC, som får status som junior-SM. Åtta förare är hittills anmälda.