Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JOHAN AXELSSON
Bild: JOHAN AXELSSON

Giannis Anestis – från frågetecken till succé i IFK Göteborg

Efter en tung tid och några misslyckade ingripanden tidigt på säsongen fanns det många frågetecken kring målvakten Giannis Anestis. Några månader senare är han en av de främsta anledningarna till Blåvitts fina resultat under våren.
– Jag hoppas kunna fortsätta så här, säger han.

Det var inte många i Sverige som hört talas om Giannis Anestis när han kom till IFK Göteborg i november. Det man visste var att han hade nosat på grekiskt landslagsspel ett år tidigare men sedan haft en dålig sommar med tidig sorti från det israeliska laget Hapoel Be'er Sheva efter några misslyckade insatser i kvalet till Europa League. Även under försäsongen var formen ojämn och Anestis hade också ett par mindre lyckade ingripanden i den allsvenska premiären mot AFC Eskilstuna.

– Vår första match i serien var inte så bra, säger Giannis Anestis.

På söndagen väntar samma AFC Eskilstuna hemma på Gamla Ullevi och Anestis har vuxit en hel del sedan dess. Både i sociala medier och på IFK Göteborgs officiella hemsida liknas han närmast vid en grekisk gud.

– Det är trevligt att höra. Jag hoppas kunna leverera för att fortsätta att vara det, säger han.

Tillsammans med Sebastian Ohlsson, Carl Starfelt, Patrik Karlsson Lagemyr och Benjamin Nygren har Anestis varit en av de viktigaste spelarna i Poya Asbaghis trupp hittills i år. IFK Göteborg har gått från bottentippat till att vara uppe bland topplagen i allsvenskan. Blåvitts tränare har all anledning att vara nöjd med sin värvning så här långt.

– Han är lugn med bollen och han är lugn utan bollen. Han är lika lugn som lugnet på Kamratgården när det inte är träning, säger han.

Just Giannis Anestis lugna aura beskriver Poya Asbaghi som hans främsta resurs, både på och utanför planen.

– Jag har aldrig tyckt att han verkat stressad, varken på plan, i omklädningsrummet eller här. På plan sprider han lugnet till backar, mittfältare och forwards och det är väldigt viktigt.

Anestis kommer återigen agera trygg sista utpost när IFK Göteborg ska försöka besegra AFC Eskilstuna för första gången någonsin. Vad gäller truppen i övrigt är, förutom långtidsskadade Patrik Karlsson Lagemyr, även Lasse Vibe och Sebastian Ohlsson fortsatt skadade. Poya Asbaghi är dessutom avstängd efter att ha blivit uppvisad på läktaren mot Falkenberg senast. Däremot är Sebastian Eriksson tillgänglig trots ärendet som ligger hos disciplinnämnden eftersom det ännu inte behandlats.

IFK Göteborg

Skadeläget: Lasse Vibe, Sebastian Ohlsson och Patrik Karlsson Lagemyr är fortsatt skadade.

Trolig startelva (4-3-3): Giannis Anestis – Nzuzi Toko, André Calisir, Kristopher Da Graca, Victor Wernersson – August Erlingmark, Alhassan Yusuf, Sebastian Eriksson – Sargon Abraham, Robin Söder, Giorgi Kharaishvili

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.