Irans Saman Ghoddos efter 1–0-segern mot Marocko i VM-premiären i S:t Petersburg den 15 juni.
Irans Saman Ghoddos efter 1–0-segern mot Marocko i VM-premiären i S:t Petersburg den 15 juni.

Ghoddos om Iran: "Ångrar inget"

Sverige tog sig till kvartsfinal och Iran slogs ut i gruppspelet vid fotbolls-VM i Ryssland. Men Malmöfödde Saman Ghoddos är nöjd över att han valde vitt och rött före blågult.

ANNONS
|

Östersunds iranske landslagsanfallare Saman Ghoddos är tillbaka på svensk mark efter VM i Ryssland. Trots en inledande 1–0-seger mot Marocko i S:t Petersburg slogs Iran ut redan i gruppspelet via en 0–1-förlust mot gruppettan Spanien och 1–1 mot tvåan Portugal.

Ghoddos spelade totalt drygt 30 minuter i mästerskapet, som mållös inhoppare i slutet av samtliga tre matcher. Efter måndagens 2–1-seger borta mot Hammarby i den allsvenska omstarten berättade han öppenhjärtigt om sina färska VM-minnen.

- När jag fick hoppa in mot Marocko, lyckades få en frispark och vi gör mål på den... Ett minne jag aldrig kommer att glömma, säger Ghoddos.

ANNONS

Den Malmöfödde 24-åringen valde i september i fjol att representera Iran. Så sent som i januari hade Ghoddos då representerat Sverige i en träningsturnering i Förenade Arabemiraten. Debuten för föräldrarnas hemland kom i oktober och Ghoddos har nu gjort tio A-landskamper för Iran – och hoppas det blir fler.

"Gillade VAR"

- Absolut. Det är ett otroligt fint lag, otroligt bra lag också. Konkurrensen är väldigt hård och väldigt tuff, men jag tar den utmaningen. Jag är väldigt glad över att ha valt i Iran och ångrar ingenting, säger han.

En av VM-turneringens stora snackisar har varit videogranskningarna i avgörande situationer. Ghoddos tycker det pratats för mycket om det.

- Det har blivit lite överdrivet det här med VAR. Jag gillade VAR faktiskt, men det var inte till vår fördel den här turneringen då vi fick straff emot oss (mot Portugal) och mot Spanien var det en offside, alldeles korrekt. Men ifall det inte hade varit VAR så hade vi kanske inte fått det emot oss, säger Ghoddos vars Iran också fick en straff tack vare videogranskning.

ANNONS

Trots det tidiga VM-uttåget fick landslaget ett mäktigt mottagande när de anlände med flyg till huvudstaden Teheran.

"Galna"

- Vi kom hem fem på natten i Iran och ändå var det som att det var en hel fotbollsplan med folk (som välkomnade). De var galna, vilken passion, vilket hjärta de har. Det var verkligen roligt att träffa dessa människor, fira med dem, säger Saman Ghoddos.

Han försökte också få med sig ett mer materiellt minne hem till Östersund, som är den bortryktade anfallsstjärnans hemstad ett tag till. Men Sergio Ramos spanska landslagströja var redan tingad och Portugals Cristiano Ronaldo var rasande efter att Iran fått en sen straff i matchen där världsstjärnan själv missade från elva meter.

- Han var skitarg, började svära och allting. Så jag lät honom vara. Det blev ingen tröja den här gången.

ANNONS
TT

Fakta: Saman Ghoddos

Född: 6 september 1993 i Malmö (24 år).

Landslag: Iran.

Längd/vikt: 176 cm/75 kg.

Klubb: Östersund.

Moderklubb: BK Vången.

Tidigare klubbar: Limhamn Bunkeflo, FC Malmö.

Landskamper/mål Iran: 10/1.

Landskamper/mål Sverige: 2/1.

Landslagsdebut Iran: Mot Togo (2–0) i en landskamp i Teheran den 5 oktober 2017.

Landslagsdebut Sverige: Mot Elfenbenskusten (1–2) i en landskamp i Abu Dhabi den 8 januari 2017.

Aktuell: Nyligen hemkommen till Östersund efter VM-spel med Iran i Ryssland. Avgjorde med sitt 2–1-mål borta mot Hammarby i den allsvenska omstarten under måndagen och ryktas vara på väg till en större klubb i Europa.

ANNONS