Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ghazal är Syriens VM-hopp: "Lägger allt annat bakom mig"

Hans hemland ligger i ruiner och halva dess befolkning är på flykt. Ändå hoppar Majd Eddin Ghazal VM-final i dag.  – När jag kommer hit lägger jag allt annat bakom mig, säger han.

Samtidigt som striderna på landsbygden och i de flesta syriska städer fortsätter har en av Syriens främsta idrottare fortsatt träna i Damaskus. Huvudstaden kontrolleras av regeringen Bashar al Assad och har förskonats från de värsta bombningarna den senaste tiden. Värre var det förra gången Majd Eddin Ghazal kom till London för ett stort mästerskap. Till OS 2012 hade Syrien fått en plats mest till skänks och Ghazal valdes ut. Hans kropp hoppade på Olympiastadion men hans huvud var någon annan stans. 

– Varje cell av min kropp kände den otroliga atmosfären, men bilderna av kriget på Damaskus gator kom för mig som från en skräckfilm. Jag försökte tänka positivt men min hjärna vägrade lyda, säger han i en intervju med AFP. 

"Jag kan hoppa högt"

Minnena från en hemstad förstörd av krig förstörde de olympiska spelen för honom. I dag får Ghazal, som är Syriens ende atlet på friidrotts-VM, en ny chans på samma arena. Kvalet klarade han med en hårsmån genom att ta sig över 2.29. 

– Jag var lite trött men min känsla var bra. Jag kan hoppa högt i finalen, säger han. 

Nått ny höjd

Efter att ha trevat sig fram strax under världseliten i många år, vilket är förståeligt när hans enda träningsmöjligheter är en arena i Damaskus med stor brist på nödvändiga redskap, kom det stora genombrottet förra året. Han satte personligt rekord med 2.36 och var över 2.30 flera gånger. 

Samtidigt som fredsförhandlingarna i hemlandet trevar vidare utan framgång når landets främste friidrottare höga höjder mer frekvent än någonsin tidigare. 

– Det är en stor utmaning för mig att träna i Damaskus och jag har mycket problem med att resa. Det kan vara svårt att få hjälp men jag vill utmana mig själv och tävla utomlands, säger han. 

"Folket ger mig energi"

Att han överhuvudtaget är här är en bedrift. Nu hoppas han att stödet från ett folk i sorg ska föra honom hela vägen till medalj. 

– När jag kommer hit lägger jag allt bakom mig. Folket ger mig energi och kommer stödja mig i finalen. Jag hoppas jag når framgång, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.