Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Akwasi Frimpong bär in Ghanas fana under OS-invigningen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ghanas skeletonåkare: Jag vill ta medalj

Att delta i Pyeongchang-OS är inte slutmålet för Ghanas första skeletonutövare Akwasi Frimpong – han vill bygga en grund för afrikaner att delta i framtida vinter-OS. Och ta medalj. Men först i Peking.

Han är en ex-friidrottare som tidigare också testat bob men som nu bytt till skeleton vilket banat vägen för OS-debuten. Han är den förste deltagaren från Västafrika att tävla i skeleton, där utövarna ligger med sin mage på en kälke och åker nedför en isbana med huvudet före.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Rekord för Afrika

Bara genom att vara i Pyeongchang är han alltså historisk men Frimpong säger att hans verkliga mål är Peking-OS om fyra år.

- Mitt mål har alltid varit 2022 men med hårt arbete med stöd av min familj och mina sponsorer kan jag vara med även 2018, säger 32-åringen i en intervju med Reuters.

- Men jag fokuserar på 2022 för mitt mål är att vinna en medalj för Afrika och det skulle vara ett stort genombrott.

I Sydkorea deltar rekordmånga afrikanska nationer – åtta stycken – med sammanlagt tolv deltagare. Frimpong radar upp exemplen; utövarna tävlar i skeleton, bob, snowboard och skidor.

- Jag hoppas att det inte är någon engångsföreteelse, att vi kan fortsätta på den här resan. Det är definitivt min plan, säger Frimpong, som själv är baserad i den amerikanska delstaten Utah.

Älskar skeleton

Han är född i Ghana och växte upp i Nederländerna, innan han kom till Utah på ett universitetsstipendium som sprinter. Men han misslyckades att komma med i det nederländska OS-laget och bytte till bob, men tog inte en plats i Sotji-OS. Därefter övertygades han att börja med skeleton – och älskade det.

Nu vill han inspirera andra afrikaner.

- Jag tror det här kommer att vara bra för Afrika, och att få människor ur sin komfortzon i Afrika, säger han.