Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Akwasi Frimpong bär in Ghanas fana under OS-invigningen.

Ghanas skeletonåkare: Jag vill ta medalj

Att delta i Pyeongchang-OS är inte slutmålet för Ghanas första skeletonutövare Akwasi Frimpong – han vill bygga en grund för afrikaner att delta i framtida vinter-OS. Och ta medalj. Men först i Peking.

Han är en ex-friidrottare som tidigare också testat bob men som nu bytt till skeleton vilket banat vägen för OS-debuten. Han är den förste deltagaren från Västafrika att tävla i skeleton, där utövarna ligger med sin mage på en kälke och åker nedför en isbana med huvudet före.

Rekord för Afrika

Bara genom att vara i Pyeongchang är han alltså historisk men Frimpong säger att hans verkliga mål är Peking-OS om fyra år.

- Mitt mål har alltid varit 2022 men med hårt arbete med stöd av min familj och mina sponsorer kan jag vara med även 2018, säger 32-åringen i en intervju med Reuters.

- Men jag fokuserar på 2022 för mitt mål är att vinna en medalj för Afrika och det skulle vara ett stort genombrott.

I Sydkorea deltar rekordmånga afrikanska nationer – åtta stycken – med sammanlagt tolv deltagare. Frimpong radar upp exemplen; utövarna tävlar i skeleton, bob, snowboard och skidor.

- Jag hoppas att det inte är någon engångsföreteelse, att vi kan fortsätta på den här resan. Det är definitivt min plan, säger Frimpong, som själv är baserad i den amerikanska delstaten Utah.

Älskar skeleton

Han är född i Ghana och växte upp i Nederländerna, innan han kom till Utah på ett universitetsstipendium som sprinter. Men han misslyckades att komma med i det nederländska OS-laget och bytte till bob, men tog inte en plats i Sotji-OS. Därefter övertygades han att börja med skeleton – och älskade det.

Nu vill han inspirera andra afrikaner.

- Jag tror det här kommer att vara bra för Afrika, och att få människor ur sin komfortzon i Afrika, säger han.