Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Gerhardsson. Arkivbild.

Gerhardsson: Alla vet sina positioner

Första träningen på snart ett år. Och idel nya spelare att leda. Peter Gerhardsson är laddad inför debuten som svensk förbundskapten.

Peter Gerhardsson lämnade klubbfotbollen och Häcken efter åtta år och blev utsedd till förbundskapten för damlandslaget den 29 november förra året.

Men det dröjde till i dag, den 11 september, innan första träningen med spelarna han bevakat på avstånd alla dessa månader och hittills mest pratat i telefon med.

"Längtat"

- Det var jättekul att träffa alla naturligtvis. Det har jag längtat efter länge, säger Peter Gerhardsson på telefon från Rovinj, Kroatien.

Det är bråda dagar för nye förbundskaptenen. Sju träningar på åtta dagar. Den första var av det lågintensiva slaget, med teoretiska inslag. På tisdag nästa vecka, i VM-kvalmatchen mot Kroatien, ska hans instruktioner förverkligas på planen.

- Vi har inte tid att varken ge för mycket eller för lite information, vi försöker hitta den balansen. När vi träffas gäller det att få en metod vi kan jobba efter och det är det vi håller på att plantera från första dagen i dag. De ska spela på tisdag inte vi, så det gäller att de är med på hur vi tänker.

Viktigast för Gerhardsson var att berätta för spelarna vilka positioner de konkurrerar på.

- Jag var inne redan i dag på vilka positioner spelarna är med och konkurrerar på. Spelare är ganska spända på det så det ville vi tala om.

Alla spelarna var friska och deltog på träningen. Linköpings Lina Hurtig hade en lårkaka med sig från seriefinalen mot Rosengård och klev planerat av efter halva träningen.

Har ett lagkaptensnamn

- På första träningen var det bra fokus och koncentration, men det var precis vad jag förväntar mig när jag kommer till ett landslag. Sedan har ju många spelat 90 minuter i går i seriefinalen, en del spelade för två dagar sedan. Det var väldigt lågbelastande träning med taktiska delar, och jag tyckte de var väldigt mottagliga för det de orkade med trots att de hade gått upp tidigt och så där. Det var väldigt motiverande som coach att se det, säger Peter Gerhardsson.

Han har en idé om hur han vill att landslaget ska spela fotboll men vill inte prata taktiska formationer.

- Vi håller på att sätta det ihop med spelarna, det får visa sig under veckan exakt var vi hamnar.

Gerhardsson har en klar kandidat som lagkapten, men behåller namnet för sig själv.

- Jag vill prata med spelaren själv först. Vissa tycker det är prestationshöjande, vissa tycker det är belastande.

Gerhardsson lämnade Malmö i morse och trots att det varit en lång dag är den inte över än.

- Spontant är det en jätteskön känsla att vara på plan igen för det var ett tag sedan jag var det.

- Man har adrenalin, jag kanske får svårt att somna.