Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Svensk Elithandbolls VD Peter Gentzel (v), den avbrutna matchen mellan RIK och Skövde (h). Bild: Bildbyrån

Gentzel: "Ytterst beklagligt och pinsamt för Göteborgs stad"

Efter den avbrutna matchen mellan Redbergslid och Skövde i Scandinavium går Handbollsligan och Svenska Handbollförbundet samman mot Göteborgs stad – i en gemensam skrivelse.
– Det är verkligen brist på respekt att hantera en så anrik klubb på det viset, säger Svensk Elithandbolls vd Peter Gentzel.

Under onsdagskvällen fick Redbergslids hemmapremiär mot Skövde avbrytas efter inte ens två minuters spel.

Nu riktar Peter Gentzel, tidigare Redbergslid-spelare och vd i Svensk Elithandboll (SEH), en känga mot Göteborgs stad och planeringen i samband med Västlänken och rivandet av Lisebergshallen.

– Det är ju ytterst beklagligt och pinsamt för Göteborgs stad. Nu önskar vi få klarhet i hur framtiden egentligen ser ut. Hela situationen med Scandinavium är beklämmande, säger Peter Gentzel.

Därför kommer han – tillsammans med Svenska Handbollförbundet – att författa ett brev till kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson.

– Att det inte funnits en handlingsplan från deras sida från början, när beslutet att riva Lisebergshallen togs, vill jag påstå är ett grovt tjänstefel. Det är en mycket bekymmersam situation för alla parter. Det måste tas beslut för hur framtiden ska se ut. Det går inte att skjuta på längre, säger Peter Gentzel.

LÄS MER: RIK:s hemmapremiär avbruten – Scandinaviums golv ospelbart

"Brist på respekt"

Det är dock varken första eller andra gången som liknande initiativ tas – utan resultat, menar SEH:s vd.

– Det är ju beklagligt från början till slut, hela historien. Jag tittar på mina gamla skrivelser till kommunstyrelsen från både 2016 och 2018, där det inte hänt mycket utan man bara skjutit på frågan, säger han och fortsätter:

– För svensk elithandboll i Göteborg är det ju förödande att vi inte har möjlighet att erbjuda spel för RIK i en hall som möter kraven.

Som gammal RIK-spelare har han sett hur klubben byggt underifrån på ett föredömligt sätt och byggt upp ungdomsverksamheten på nytt.

– Och då rycker man undan förutsättningarna för deras representationslag … Det är verkligen brist på respekt att hantera en så anrik klubb på det viset, säger Peter Gentzel.

Öppnar för ny flytt

Elisabet Lann (KD), kommunalråd och ordförande för idrotts- och föreningsnämnden, om händelseutvecklingen:

– Kritiken är befogad. Frågan skulle naturligtvis ha lösts innan Lisebergshallen revs, säger hon.

Hon öppnar för att det på nytt kan bli aktuellt för en RIK-flytt, om underlagets kvalitet i Scandinavium inte kan garanteras:

– Tills dess att en ny hall kan stå klar i Kviberg har vi ett antal tänkbara, inte optimala, men acceptabla hallar att erbjuda. I samtal med RIK har de föredragit Scandinavium. Vi behöver såklart följa upp vad som havererade, och om det var en engångsföreteelse eller om det finns risk för att det händer igen. Annars får vi titta på de övriga alternativen igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.