Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Generalsekreteraren åkte till skogen

En succé som överskuggades av sexuella trakasserier – så sammanfattar generalsekreteraren årets Gothia Cup. Nu flyr Dennis Andersson ut i skogen.

Under Gothia Cups sista dag gick det inte att hitta generalsekreteraren under finalerna på Gamla Ullevi. Han hörs på en rasslig telefonlinje i stället.

– Ska jag tala om vad jag är?

– Jag har precis satt mig i bilen för att åka upp till Sälen, för att vara med på O-ringen. Det är den perfekta avrundningen på något sätt. Det enda som är likt är också att det är en jäkla massa människor, men jag behöver inte ansvara för någonting. Jag får bara vara i skogen, perfekt.

 

Sexuella trakasserier i fokus

Årets upplaga av Gothia Cup har i medierapporteringen präglats av det som skedde redan under invigningskvällen. Tre tjejer i 16-årsåldern omringades och antastades av ett 30-tal ungdomar och en uppviglande ledare som anhölls, häktades och släpptes på fri fot med reseförbud. Laget som ledaren fick beskedet att det skulle skickas hem på onsdagskvällen, efter gruppspelsmatchernas slut. 

– När vi fick till slut fick reda på vem ledaren var av polisen och kunde härleda till ett lag, ta del av förhören och prata med övriga ledare var det inte så mycket tvivel. Det var rätt att skicka hem laget.

Trots händelsen vill han även lyfta andra, mer positiva aspekter. Gothia Cup slog rekord i antalet medverkande länder och hade kampanjen "Celebrate the game", som han tror ligger bakom halveringen av antalet röda kort. 

Men händelsen vid Ullevi vittnar om att mer behövs göra.

Nu vill han samarbeta med fler aktörer som haft anmälda övergrepp på arrangemang under året.

– Det har hänt lite alltför många gånger runt om i sommar, vi måste samla många goda krafter för att komma med förslag på vad vi ska göra.

 

Utökar till kranskommuner och Kina

Intresset för Gothia Cup är enormt. Det tittas på förutsättningar för att bredda cupen i Storgöteborgsområdet. Samtal förs med både Lerum, Kungälv och Alingsås.

– Det är för många på varje skola, fotbollsplaner, läktare, för få toaletter osv. Deltagare kommer att kräva mer av oss och arrangemanget i framtiden.

Närmast efter O-ringen väntar dock Gothia Cup – i Kina.

– Frågan är vad vi kommer att tycka om deras arrangemang. De vill ju göra så mycket identiskt som möjligt. Jag försöker få dem att förstå att vi har hållit på med 43 år i detta, säger Dennis Andersson avvaktande.

I den staden Shenyang, med elva miljoner invånare, nordöst om Peking är 320 lag anmälda, 100 är utländska från 38 länder. 15 lag kommer från Europa. Häcken deltar som enda svenska lag i P17-klassen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.