Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Gefles konstgräs <br>inget för Gais

Dime Jankulovski är svart i blicken. - Det är skandal att det får spelas allsvensk fotboll på det här underlaget, dundrar han.
Gaismålvakten sitter med bandage runt både knä och fot, sedan han i slutsekunderna landat snett och skadat sig. Men det är inte smärtan som gör honom förbaskad.
Utan konstgräset på Strömvallen.
- Det är inte konstgräs, inte plastgräs, det har ingenting med gräs att göra. Det är gummi. Titta här på mina handskar, säger han och visar, och fortsätter:
- Jag rörde bollen tre gånger, och de har blivit alldeles svarta. Ett sådant här underlag kan aldrig klara ett Uefa-test.
Vadå, är du inte van vid konstgräs?
- Jo, men inte sådant här. Gefle utnyttjar det till max också. Andra lag, som Elfsborg, vattnar sitt maximalt så att bollen sätter en jäkla fart. Här stannar den bara upp och det är omöjligt att spela bra fotboll på gummit.
Omöjlighet eller inte, Gais visade i går att det verkar vara väldigt svårt i alla fall.
Efter vinsterna mot Djurgården och Blåvitt hade tränaren Magnus Pehrsson klara direktiv:
- Det var en klurig mental situation. Jag ville inte att spelarna skulle gå ut och köra av bara farten, utan vi skulle verkligen ha ett bra försvarsspel och kontra. Det här var två organiserade lag som inte bjöd upp så mycket.
Du säger "inte bjöd upp så mycket"... Inget av lagen bjöd väl upp någonting alls?
- Nja, det viktiga var att vi inte hade för hög svansföring. Men visst vill vi vara ett mer spelförande lag än i dag.
Första noteringen i anteckningsblocket kom efter 32 minuter. Då blev Rickard Ekunde varnad. I slutet av halvleken sköt Wanderson en frispark ur kanonläge halvvägs till Sandviken.
Det skedde något mer efter pausen. Mathias Woxlin i hemmalaget hade ett skott i stolpens utsida. Wanderson var helt fri från fem meter men sköt utanför.
Och en kvart från slutet kunde allt ha avgjorts. Gefle fick en straff som ingen kunde förstå. Mathias Woxlin stegade fram och sköt bollen i bröstet på Dime Jankulovski.
- Det var ingen straff, men det var skönt att ta den. Underhållningsvärdet var väl inte så högt, men det har ju med underlaget att göra, säger Dime som trots bandagen och ispåsarna räknar med att kunna spela på söndag.
- Problemet med konstgräs är att det är så olika från ställe till ställe. Jag håller med Dime, säger Gaiskaptenen Fredrik Lundgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.