Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Johan Rylander: Ge er, SHL – stäng säsongen, välkomna tillbaka i höst

Det här var den sista SHL-match som Frölundas publik inte fick uppleva den här säsongen. Nu finns det bara ett vettigt beslut att ta: Stäng säsongen – välkomna tillbaka i höst.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är rätt sorgligt att se hur SHL agerat sedan coronaviruset lagt sig som en äcklig nysning i ansiktet på organisationen. Du får tankar av Bagdad-Bob, den irakiske informationsministern som in i det sista förnekade att USA:s trupper stod utanför det lilla gömställe han sände ut sina pressmeddelanden ifrån.

Det tog nästan till klockan 22 på onsdagskvällen innan SHL gav ifrån sig ett livstecken och beslutade att genomföra den sista omgången av serien utan publik.

Det är pinsamt – och ett försök att sticka huvudet i sanden.

Att SHL-slutspelet skjuts till den 24 mars är ytterligare ett lamt försök att rädda sändningar från ett tv-avtal med C More, eller att ge fansen ett hopp som inte finns.

Det är över nu.

Det enda rätta, hur trist och jävligt det än må vara, är att stänga butiken. Det koras ingen mästare 2020. Frölunda HC är kvar på tronen, välkomna tillbaka till hösten.

Det är det enda ansvarsfulla beslutet som SHL kan ta.

Danmark har stängt sina skolor, Norge likaså – och det är bara en tidsfråga innan Sverige tvingas ta samma beslut. Varför ska då svenska elitlag i hockey åka runt landet och fräsa emot varandra i ett försök att få en smitta som ingen vill ha?

Luleå Hockey har redan tagit beslutet att avsluta säsongen för sina ungdomslag i U16, J18 och J20.

TÄNK SCENARIOT ATT slutspelet trots allt startar om elva dagar. Det finns fortfarande ingen publik på läktarna. Men så börjar Frölundas kapten Joel Lundqvist plötsligt att hosta och febersvettas i omklädningsrummet – och testar därefter positivt för coronaviruset.

Eller ja, ta vilken spelare som helst i kvarvarande SHL-lag.

Den spelaren måste sättas i karantän, precis som alla andra som varit i hans närhet den senaste tiden. Ska matchserien ta uppehåll i två veckor då, eller ska potentiella smittbärare få mötas ändå på isen?

Vem som helst utom SHL:s vd Michael Marchal fattar ju att det är helt ohållbart, hur gärna du än vill utse en svensk mästare eller spela upp Modo Hockey till den finaste eliten igen.

LÅT SM-TITELN VARA vakant, för ingen vill ju ha en titel utan att spela om den. Låt det sistaplacerade laget i SHL åka ur serien – och låt vinnaren mellan Modo Hockey och Björklöven gå upp.

TILL SIST: Det är liv vi pratar om nu. Det är viktigare än hockey alla dagar av våra korta framträdanden här på jorden. Men nog är det förbannat sorgligt att Frölundas publik aldrig fick en chans att ta farväl av Ryan Lasch, den bäste importen i klubbens historia?

Om säsongen ställs in så var det här amerikanens sista match ...

Plus

Glömska. Frölunda HC kan snabbt glömma den här SHL-säsongen. Men föreningen får däremot längre tid på sig att analysera vad i helskotta som gick snett.

Minus

Corona. Det räcker så. Känslan i ett tömt Scandinavium är spöklik. Publiken betyder allt.