Gay fast för dopning: "Har gjort ett misstag"

ANNONS
|

Det mullrade ordentligt i friidrottsvärlden under söndagen. Världens snabbaste man 2013 har testats positiv för en otillåten substans och har beslutat sig för att dra sig ur såväl Diamond League och VM i Moskva. Strax efter beskedet meddelades att även Jamaicas friidrottsstjärnor Asafa Powell och Sherone Simpson testats positiva.

Under en telefonkonferens försökte amerikanen Tyson Gay förklara vad som hänt:

– Jag har litat på någon och blivit sviken, sa han och menade att han aldrig medvetet tagit några prestationshöjande medel.

– Jag får inte berätta mer om det här just nu. Jag vet exakt vad som pågått, men jag kan inte diskutera det nu.

ANNONS

30-årige Tyson Gay vann tre VM-guld i Osaka 2007 men har sedan dess dragits med skador. I år har dock formen varit god och han är noterad för de tre snabbaste tiderna på 100 meter 2013. Världsårbästat ligger på 9,75 sekunder. B-provet har ännu inte testats.

Arne Ljungqvist, vice ordförande i World Anti-Doping Agency, får reda på nyheten om Gays testresultat först när GP når honom.

– Det är svårt att kommentera när man inte har alla fakta och framför allt när målet inte är färdighanterat, säger Arne Ljungqvist som har förståelse för att många friidrottsälskare känner sig svikna.

– Ja det tro sjutton det. Men vi får vänta och se vad som har hänt. Det är viktigt att det blir rätt.

Under söndagen kom också besked att fem jamaicanska friidrottare testats positivt för dopning under de jamaicanska mästerskapen förra månaden. Två av dem de tidigare OS-guldmedaljörerna Asafa Powell och Sherone Simpson.

Arne Ljungqvist öppnar för att det kan komma fler obehagliga avslöjanden innan VM drar igång i augusti.

– Det är mycket möjligt. Det var den policyn jag hade inför OS i Peking, att få ut beskeden när det fanns ett så stort intresse som möjligt. Men jag vill inte spekulera i huruvida samma sak kommer att ske nu, säger han.

ANNONS

ANNONS